Децата – новата жертва на телефонните измамници

Телефонните мошеници действат по нова схема. Вместо да нападат баби и дядовци, в момента те атакуват предимно тийнейджъри, които стават лесна жертва на измама и от страх често не сигнализират в полицията. Престъпниците набелязват предимно деца на богаташи, но понякога обект на тормоз са подрастващи от по-скромни семейства, че дори и бедни такива.

Най-фрапиращият случай е на 17-годишния Георги от София, който бил изнудван в продължение на година и половина. Бащата на момчето е заможен бизнесмен, който не обърнал голямо внимание на факта, че синът му иска повече джобни. Престъпниците, които се занимавали и с продажба на дрога, подлагали тийнейджъра на телефонен тормоз. Искали му пари и го заплашвали, че ако ги издаде, ще го пребият.

От страх Георги мълчал и давал всичките си спестявания. Често се налагало да иска от родителите си допълнително, но те не му обръщали внимание. В един момент обаче майка му се усъмнила, че вероятно синът й харчи за наркотици и го притиснала да си признае. Момчето през сълзи разкрило, че не се друса, а всъщност го изнудват.

Родителите му веднага се обадили в полицията и за щастие, престъпниците били заловени.

Миналата седмица пък мъжки глас се обадил на домашния телефон на 15-годишната Кремена и съобщил, че баща й е блъснал човек на пътя. Представил се за адвокат и заръчал на разтревожената девойка да приготви всички, пари и налични бижута на семейството, за да платят и да няма наказателно дело. Тя повярвала е думите на мошеника, събрала 850 евро и 80 грама златни накити и действала според инструкциите – оставила плика до кофите за боклук зад блок в столичния квартал „Дружба“. Родителите на Кремена разбрали какво се е случило чак след като се прибрали от работа.

  Идентичен случай се разиграл горе-долу по същото време и в жк „Люлин“. Отново мъжки глас се представил за следовател пред 11 -годишно момиче. Той твърдял, че родителите на детето са катастрофирали и са убили човек. Поискал да бъдат събрани 12 000 лева, за да не бъде разгласен случаят в медиите. Хлапето проверило с какви пари разполага семейството и установило, че не са повече от 1000 лева – събрани общо от неговата касичка, тази на брат му и наличната сума на майката и бащата. Тогава мошеникът се съгласил и на тях.

Преди няколко месеца телефонни измамници се свързали с 16-годишния син на виден банкер. Казали му, че са заснели баща щ да прави секс с любовницата си в семейния апартамент. Щели да пуснат снимките в медиите и да ги пратят на майка му – така семейството щяло да бъде разбито. „Ти можеш да спасиш вашите от резила, но трябва да ни дадеш 2000 лева до края на деня“, казали изродите. Уплашено, момчето направило това, което му казват – взел парите, които си спестявал за морето.

За съжаление, в много от случаите децата не казват на никого, че са тормозени. Най-странното е, че дори полицията да хване извършителите, не може да направи нищо по въпроса, тъй като потърпевшите почти никога не подават жалба Преди време най-честите жертви на телефонните измамници бяха възрастни хора. Положителната новина е, че те все по-рядко биват подвеждани и сигнализират навреме, когато подозират, че имат вземане-даване с мошеник. Затова на ход сега са хлапетата.

Как действат престъпниците

Органите на реда предупреждават, че най-честите схеми, по които действат престъпниците, са следните:

• Представят се за роднини или полицаи/адвокати/следователи.

• Уверяват ви, че сте спечелили от томболата, но трябва да внесете „малка“ сума, за да си вземете голямата награда.

• Събират информация за скоро починал човек, търсят близките му и искат от тях да изплатят измислен заем, който покойникът уж не е успял да погаси приживе.

• Обясняват ви, че сте получили важна пратка от чужбина и за да я  освободят, трябва  да си платите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *