Грандиозни кражби в сериала “Четвърта власт”!

"Четвърта власт"
„Четвърта власт“

  Слухове за грандиозни кражби хвърлиха тъмна сянка върху успеха на новия супер сериал на БНТ1 „Четвърта власт„. Съмнения за мащабно източване на телевизията вървят в арт средите непосредствено след премиерата на първите 2 епизода на поредицата, приковали пред екраните рекорден брой зрители.

Оказа се, че бюджетът за една-единствена серия на „Четвърта власт“ са рекордните 182 000 лева без ДДС. За сравнение, останалите продукции, които се снимат от водещите телевизии, са два или три пъти по-евтини, а качеството на продукта в никакъв случай не е по-лошо.

Журналистическа проверка установи, че един епизод на „Стъклен дом“ е струвал на Би Ти Ви 76 000 лева, на „Фамилията“ – 63 000 лева, на „7 часа разлика“ – 69 500 лева. Същевременно ТВ7 плаща за серия на „Дървото на живота“ по 84 000 лева, при положение че се касае за исторически сериал, където се шият специални костюми. Новата поредица на ТВ7 „8 дни в седмицата: с*кс, лъжи и тв“ пък струва по 75 бона на епизод.

Мълвата за злоупотреби помрачи старта на новия сериал
Мълвата за злоупотреби помрачи старта на новия сериал

„Такива са тарифите в снимането. Няма как един епизод да е 182 000 лева! Дори да приемем, че БНТ плаща повече за хонорари и костюми, това би оскъпило всеки епизод с по 10-15, хайде да са 20 000 лева. Пак ги докарваме пряко сили до 100 000 лева. А къде са 182 000? Очевидно е, че някой печели здраво от този сериал.

Разходите са силно раздути и може би трябва да се направи проверка. Работата е за прокурор!“, коментира възмутен кинаджия пред репортер. Така за 12-те серии на „Четвърта власт“ БНТ плаща над 1 милион лева повече, отколкото би следвало!

Според недоказаните обвинения над 50 000 лева от всеки епизод били отклонявани в посока на Севда Шишманова, която се е писала като продуцент на сериала, въпреки че това се явява своеобразен конфликт на интереси. Тя е програмен директор на държавната медия и би следвало да е независима от екипа на продукцията. Как едновременно Шишманова се явява и поръчител, и изпълнител на сериала в една държавна телевизия, остава загадка. Интересно е дали Сметната палата би заверила този бюджет в годишния отчет на телевизията.

Севда Шишманова
Севда Шишманова

Същевременно съпругата на продуцента Найо Тицин – оперната певица Александрина Пендачанска, заплаши със съд всеки, дръзнал да се усъмни за финансови нередности около сериала. Остава загадка колко пари е получил Найо за поредицата. Със сигурност обаче хонорарите на актьорите не са от най-високите показа журналистическа проверка.

Иначе филмът вече си спечели десетки почитатели и критици. Повечето журналисти побързаха да го оплюят с претенцията, че подобни отношения няма в нито една редакция, а репортерките не са толкова лъскави. На зрителите обаче явно филмът им допада, тъй като рейтингът и на двата епизода е устойчив от началото до края. Първите 2 епизода на „Четвърта власт“ са събрали пред малкия екран 330 000 зрители, което си е рекорд за БНТ.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *