ГЕРБ и СИК въртят бизнеса с цигари!

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров

  Изкупуване на тютюна от фирми на ДПС, а дистрибуцията на цигари – в ръцете на бизнесмени, близки до управляващите от ГЕРБ. Това е цената на сделката за „Булгартабак“,   установи разследване.

Търговията и износът на цигари са далеч по-апетитната хапка от собствеността на „Булгартабак„, а тази дейност е изцяло в ръцете на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и съдружниците му и бивши сикаджии Славян Теофилов и Евгени Стамов, които попадат в сянката на Румен Николов – Пашата.

Приватизацията на цигарения холдинг бе извършена в края на миналата година. За инвеститор е представена руската банка ВТБ. Зад нея обаче стоят финансовите интереси на няколко български олигарси, които са спонсори на всички политически партии в последните 15 години, твърди източник на вестника. Договорката с тях е била да изкупуват тютюн от хора на ДПС, а дистрибуцията на цигари в България и чужбина да се владее от ГЕРБ. Точно затова и двете партии подкрепиха сделката.

„В основата са един депутат от Етрополе – Емил Димитров, и съдружникът му бай Гена, който е подставено лице на Румен Пашата“, твърди отлично осведомен източник.

Най-тлъстите договори за дистрибуция с частния монополист са сключени от фирмата „Табак Трейдинг Партнерс„. Съдружниците в нея фигурират и в останалите по-малки дистрибутори на цигари. Така готовата продукция от „Булгартабак“ е монополизирана от тях, а те всички са свързани с ГЕРБ. Дистрибуторът „Табак Трейдинг Партнерс“ е резултат от съдружие само на прелюбопитни фигури от българския преход. Най-скандалният от всички е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който се облажва най-много от търговията с папироси. Чрез дружеството „Елеонора транс“ той държи 200 хиляди от капитала на „Табак Трейдинг“. След като става депутат през 2009 година, етрополският бизнесмен прехвърля акциите на майка си Елеонора, но за никого не е тайна, че 79-годишната жена е само формално във фирмата, а тя се управлява от сина й.

Румен Николов – Пашата

  Съдружник на депутата в „Елеонора транс51 е дългогодишният му приятел Славян Теофилов. През поспепните  години  той мина през няколко партии, включително РЗС и „Атака“, а днес е парламентарен сътрудник на Емил Димитров и има пропуск за Народното събрание. Славян Теофилов също е бивш сикаджия. Запознати свързват името му стова на разстреляния на остров Аруба мафиот Поли Пантев. През 90-те години е приватизатор на редица мандри, дървообработващи предприятия, ловни стопанства и почивни бази.

Освен в цигарения бизнес Димитров и Теофилов имат интереси и в туризма. По време на приватизацията те лапнаха на безценица десетина хотела по Черноморието и основно в курорта Слънчев бряг. Техни са хотелите „Метеор“, „Палас“, „Марица“, „Аетиния“. Емил Димитров и Славян Теофилов поддържат и тесни контакти с депутати от ДПС. Според информация на Димитров е свързан с подсъдимия народен представител Гюнай Сефер в дърводобива, а Теофилов е близък до Несрин Узун. Другият основен акционер в дистрибутора „Табак Трейдинг Партнерс“, е фирмата „Симеон 2″. Там отново фигурират майката на депутата от ГЕРБ и Славян Теофилов. Освен всички връзки със СИК и ГЕРБ, съдружниците на основния дистрибутор  на „Булгартабак“ са свързани и с напусналия ДАНС Иван Драшков.

Неговият брат Петър прави скандалната далавера с имотната измама за 10 милиона с фалшивия подпис на Бойко Борисов през 2008 година. Така се опитва да открадне апетитна земя в престижен столичен квартал. Прави го с фирмата си „Сида – С“. След като прави опита за измама, Петър Драшков веднага продава фирмата, на която се води скандалният имот на дружеството „Симеон 2″. А то е собственост на майката на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и на Славян Теофилов. Друг партньор в дистрибуторската фирма, която обслужва „Булгартабак“, е бившият борец Евгени Стамов. Публична тайна е, че той върти голяма част от бизнеса на Румен Николов – Пашата, който е приятел на премиера. Преди години Пашата също е замесен в цигарения бизнес заедно с тогавашната си съдружничка и приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова във фирмата „Интер Прайм Тобако“.

 Тя стана скандално известна с това, че през 90-те в нейни складове произвеждаха фалшиви цигари.

Евгени Стамов – бай Гена, е управител на последното функциониращо дружество на Пашата – “Куолити продъкт дивелъпмънт“. С него имат намерение да произвеждат абсолютно легално водка „Борзой“, но тази им дейност така и не тръгва. Двамата са стари бойни другари от мутренските времена, когато СИК беше на върха.

Централата на държавния холдинг "Булгартабак" в София

  Днес Евгени Стамов е съдружник с депутата от ГЕРБ Емил Димитров е дистрибуцията на цигари, но според запознати представлява интересите на Пашата в този бизнес. Освен с Румен Пашата Евгени Стамов е близък и с друг сикаджия – Младен Михалев – Маджо.

Докато Бойко Борисов е кмет на Coфия, през 2006 година бай Гена подписва с него сладки договори за земя – общинска собственост.

От заменките той се облажва с апетитни терени и паркинги, като вместо това дава панелки в „Люлин“, „Надежда“ и „Връбница“.

Името на бай Гена изплува в скандал през 2008 година. Тогава беше арестуван зам.-директорът на НСБОП Иван Иванов – Рилски. Наяве излязоха СРС-та, в които ясно личи, че антимафиотът е предупреждавал мастити бизнесмени и алкохолни босове за проверки в складовете им. В разговорите на корумпирания полицай става ясно, че всичко е съгласувал с „бат Гена“, но никой не потвърди, че става въпрос за човека на Пашата и Маджо Евгени Стамов, който също върти бизнес с алкохол.

В миналото Евгени Стамов е приятел и с първия показно разстрелян борец – Иван Мирославов – Крушата.

Заедно с Евгени Стамов, Емил Димитров и Славян Теофилов в „Табак Трейдинг Партнерс“ има още един бизнесмен, близък до ГЕРБ. Казва се Красимир Синевирски. Близостта му с управляващите минава през разстреляния от „Килърите“ Румен Рачев.

Рачев е известен като спонсор на ГЕРБ, а двамата със Синевирски са близки приятели и съдружници. Днес мястото на убития Рачев във фирмата му със Синевирски „Креда Дивелопмънт“ е заето от съпругата му Виржиния.

Общото дружество на разстреляния Румен Рачев и партньора на Емил Димитров в дистрибуцията на цигари е ключов момент от делото „Килъ-рите“.

„Креда Дивелопмънт” на Синевирски и Рачев е посредник в уреждането на отношенията между бившите съдружници в „Тракия банк“ и вдовицата на Емил Кюлев, който също е убит през 2005 година. Подсъдимият като поръчител на убийства Георги Вълев е сключил договор със Синевирски и Рачев, които трябвало да преговарят за разпределението на милиони левове от продажбата на ДЗИ.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "ГЕРБ и СИК въртят бизнеса с цигари!"

  1. Асен Николов   07.11.2012 at 11:58

    Само да ви поправя,името на Крушата е Стефан Мирославов,а не Иван.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *