ГЕРБ вдигнали мерника на Емо Фаса – отказал да ги финансира за изборите!

Емил Димитров - Емо Фаса

  „Контрабанда.“ Това е лаконичният отговор на високопоставен източник, защо бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров сестрахува да не отвлекат децата му.

Емо Фаса избяга от България и даде показания пред нотариус, които да му служат като застраховка срещу отвличане на децата му. Документът едва ли ще види бял свят, защото ще уличи и него в престъпление.

Журналисти научиха, че най-вероятно разказът му съдържа скандални данни за контрабанда на цигари, покровителствана от високо ниво на управлението на Бойко Борисов.

Славян Теофилов

Както вече бе писано бизнесът с папироси е в основата на конфликта между Цветанов и Емил Димитров. В последно време етрополският бизи крупен дистрибутор на цигари се оплаквал пред свои близки, че го натискат за непосилни отчисления за партията преди изборите. Дори бил обвиняван, че крие обороти от покровителите си, които повериха в ръцете му бизнес с оборот за близо милиард всяка година.

Освен за нелегалния внос, износ и транзит на цигари без бандерол Емо Фаса отговарял и за финансирането на партията чрез нелегална сеч на дървесина, защото неофициално той владеел горите в България и разпределял кои фирми колко материал ще изнасят.

Когато детето на Брендо било отвлечено, Емо Фаса разбрал, че и на него може да му се случи нещо подобно, и затова предприел отчаяни мерки да скрие семейството си в чужбина. Подозренията, че съпартийците му имат пръст в аферата „Пара“, се засилили още повече, когато получил анонимни заплахи.

Раздорът между Емил Димитров и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е отпреди година. Цветанов дори се обединил с врагинята си Искра Фидосова, за да се уличи Фаса в конфликт на интереси. Докладът на комисията, в който пише, че Емил Димитров е лобирал в парламента в интерес на фирмите на майка си, е бил готов преди 6-7 месеца, но е пуснат в публичното пространство едва преди седмица. Конфликтът по върховете на ГЕРБ станал непреодолим, след като дясната ръка на Бойко Борисов заподозрял Емо Фаса в подмолни действия срещу властта а именно, че пали бунтовете на Орлов мост. Това се потвърди първо с участието на агитките на ЦСКА в размириците, преди да падне правителството, а после и с основаването на Движение „Орлов мост“, обявено като организация на протестиращите. Емил Димитров е близък с шефа на фенклуба на червените – Дучето, както и с Христо Стоичков. И двамата участват в новото движение на протестиращите, което се устреми към изборите.

Връзката на Емил Димитров с протестите минава и през Свищов, разказват наши източници от крайдунавския град. Един от лидерите на Движение „Орлов мост“ – Ангел Георгиев, е сред най-верните хора на ректора на Стопанската академия в града Величко Адамов. Адамов и Емил Димитров са близки приятели и дори заедно участват във фондацията към университета.

В Свищов лъсва и връзката на Емил Димитров със СИК. Близки на ректора Величко Адамов са управители на офшорни фирми, собственост на Маргините, става ясно от сигнал до прокуратурата преди година. Съдружникът на Емил Димитров в цигарения бизнес Славян Теофилов също е близък до силовата групировка. В началото на мандата на ГЕРБ бизнесът с дистрибуцията на цигари на Димитров става двойно по-могъщ, а след приватизацията на „Булгартабак“ от близък до властта банкер позициите му на пазара вече са оше по-силни.

В митничарските среди се говори, че внос-износът на цигари без бандерол се върти основно от близки до ГЕРБ и контролирани от Емо Фаса дружества.

Наши източници от ведомството на Ваньо Танов разказват, че в последните години заловената контрабанда на цигари е спаднала наполовина от нивата преди 4-5 години.

„Винаги преди избори контрабандата храни партиите и Агенция „Митници“ е под невероятен натиск, но сега нещата излязоха извън контрол. Чудя се как още не са стреляли по някого от организаторите“, чуди се бивш митничар.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *