ВИЖ как откраднаха бизнеса на Гриша Ганчев!

Гриша Ганчев

  В ранната пролет на 2012-а ловешкият индустриалец Гриша Ганчев бе особено горд, че е включен в правителствената делегация, предвождана лично от Бойко Борисов за посещението в Катар.

Ганчев, собственик на най-солидната фирма в ловешкия регион „Литекс комерс“, наивно вярваше, че е удостоен с тази чест от премиера, тъй като дава хляб на хиляди в захарните си заводи и заради предстоящото официално откриване на завода му за автомобили „Грейт Уоу“.

Уви, Трайчо Траков не бе единственият изгорял на плажа в Катар. Седмици по-късно Гриша Ганчев ще разкаже разочарован пред свои приятели за невижданата подлост на премиера Борисов.

„Бойко седна при мен по време на полета на отиване и 3 часа си говорихме за футбол и за бизнес… В Катар нищо не направихме, а като се върнах в България, при мен дойде едно момче – Митко Каратиста. Каза ми, че идва от името на Бойко и че щял да ми помогне да продам ВЕЦ-овете за стотици милиони, ако го направя свой съдружник. Изгоних го от офиса и му обясних, че аз нямам съдружници и не подарявам пари на Сульо и Пульо, щото и на мен никой не ми е давал даром“, цитират огорчения Гриша Ганчев негови добри приятели.

Румен Николов - Пашата

В средата на май 2012-а, само месец след като баровецът е отклонил офертата от Димитър Стефанов – Митко Каратиста, показно е арестуван Данаил Ганчев, първороден син на боса на футболен клуб „Литекс“. Ганчев-джуниър, който съвсем наскоро се е прибрал в България след завършено висше образование в Лондон, е задържан заедно с Милко Талев и още четирима души от висшия мениджърски екип на „Литекс комерс“ по обвинение за данъчни престъпления в захарния бизнес. Отговорът на Гриша Ганчев е светкавичен – той затваря и петте захарни завода в България които са негова собственост от края на 90-те на миналия век и оставя на улицата 3700 души. Същевременно Ганчев също е обявен за задържане – бил заплашил да разпори корема на шефа на НАП Красимир Стефанов. На бизнесмена е определена гаранция от 500 000 лева. Същевременно мнозина алармират, че в захарния бизнес Гришата е жертва, а не нарушител – основният ДДС аферист в бизнеса със сладката стока е приближеният до Цветан Цветанов пловдивски измамник Иван Танев. Друга контрабандна схема за захар, влизаща в България от Полша, без да бъде плащано ДДС на държавата, е свързана с фирмата „Бахами“ ЕООД. Въпросната фирма е собственост на Румяна Николова, съпруга на Румен Пашата…

Ударът срещу Гриша Ганчев обаче не е единствено заради захарния бизнес. Да, МВР копоите на Цветан Цветанов са стимулирани щедро от Иван Танев, тъй като представят пред него ареста на сина на Гриша Ганчев за „лична услуга“ към контрабандната му схема. Всъщност истинската причина футболният бос да бъде ударен, е отказът му да продаде енергийните си дружества на Румен Николов – Пашата.

Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста

Ганчев контролираше 9 водноелектрически централи по поречието на река Благоевградска Бистрица, обединени в дружеството „ВЕЦ Енергия холдинг“. През декември 2012-а ВЕЦ „Бистрица“, ВЕЦ „Славово“ и каскада от още седем водноелектрически миницентрали бяха придобити от чешката фирма „Енерго про“ за 150 милиона евро. Посредник в сделката между Гриша Ганчев и чехите е Димитър Стефанов – Каратиста, действащ като подставено лице на Румен Николов – Пашата.

Половината от парите, преведени от „Енерго про“ по сметки на фирмата „Хидро електрик България“, впоследствие са трансферирани в офшорни дружества. Така Румен Пашата прибира 75 милиона евро от рекет. Малко след като сделката е финализирана, обвиненията срещу сина ма Гриша Ганчев – Данаил, за фиктивни сделки със захар с цел източване на ДДС от бюджета, тихомълком са свалени и 26-годишният мъж е освободен от ареста.

Аферата с ВЕЦ-овете на Гриша Ганчев не е единствената задкулисна енергийна схема на Румен Николов – Пашата. Още от есента на 2009-а босът на СИК бе внедрен от Бойко Борисов в ЧЕЗ чрез протежето си Димитър Стефанов – Митко Каратиста.

44-годишният бандит от столичния квартал „Надежда“ Митко Каратиста, разследван в средата на 90-те за рекет и умишлени палежи над складови бази в „Илиянци“, е назначен изненадващо за член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ на 20 октомври 2009 г. с месечно възнаграждение от 35 000 лева. Високата заплата позволява на Митко Каратиста да легализира по-голяма част от криминалните си доходи. Тя обаче съвсем не е същината на далаверата на Румен Пашата и компания в ЧЕЗ.

Енергийните монополисти от Чехия са уличени още през есента на 2009-а в далавери с обществен и поръчки и с кражби в ТЕЦ „Варна“ чрез закупуването на скъпи въглища от Донбас, Украйна, на двойни цени. За да не им бъде отнет лицензът от държавата, чехите се съгласяват да поставят в Надзорния съвет посочения от Бойко Борисов представител на Румен Пашата – Митко Каратиста. Така всички обществени поръчки започват да минават през силовака от квартал „Надежда“.

За периода 2009-2012-а „ЧЕЗ България“ е сключила договори с фирми от орбитата на Митко Каратиста за предоставяне на услуги на обща стойност над 500 милиона лева! Към тази сума се прибавят и още 340 милиона лева, разпределени от Митко Каратиста по договори за избор на доставчици. Тоест – човекът на Румен Пашата е разпределяленергиен бюджет за 850 милиона в качеството си на началник в „ЧЕЗ България“. Това е и една от основните причини за непосилните сметки за ток, които българите продължават да плащат на чуждестранните енергийни окупатори.

Чистата печалба на Румен Николов – Пашата и подставеното му лице Димитър Стефанов от „ЧЕЗ България“ е около 450 милиона лева за последните четири години. Може би заради това човек от управата на държавното чешко енергийно дружество сподели преди около месец с репортер съмненията си, че масовите стачки срещу енергийните доставчици са инспирирани от Румен Пашата.

„Наше частно проучване установи категорично, че първите бунтове в Благоевград са проведени от хора на Румен Николов – Пашата, които са плащали на участници в протестите. Целта е била акциите ни на борсата да се сринат и мафиотски кръгове от България да изкупят на безценица между 20 и 30% от акциите ни. Да, но нещата излязоха извън контрол – цяла България се надигна и правителството падна“, твърди висшият служител на ЧЕЗ, който настоява името му да остане в тайна.

Важно уточнение – фирми на Румен Николов – Пашата и до ден днешен отчитат електромерите на „ЧЕЗ България“ и май манипулират данните не по заповед на наглите чехи…

Още сензации:

loading...

4 Отговора за "ВИЖ как откраднаха бизнеса на Гриша Ганчев!"

 1. ИСТИНАТА   04.06.2013 at 10:03

  АЛО СЕНЗАЦИЯ ЛИ СТЕ, ЛЪЖАТА ЛИ СТЕ КАТО ПИШЕТЕ НЕЩО ПОНЕ ПРОВЕРЕТЕ. ФИРМА ХИДРО ЕЛЕКТРИК БЪЛГАРИЯ ОТ САМОТО СИ СЪЗДАВАНЕ Е ТЯСНО СВЪРЗАНА С ЛИТЕКС. И НЕ СЛУЧАЙНО В УПРАВЛЕНИЕТО Й Е ФИНАНСИСТЪТ НА ЛИТЕКС, СИНЪТ НА ГРИША ГАНЧЕВ И ОЩЕ ЕДИН ОТ ЛИТЕКС. А ТАЗИ СИЛВИЯ ПЕТРОВА ЛЪЖЕ КАТО МАНГАЛКА.

  Отговор
 2. Радев   04.06.2013 at 14:48

  Нещо сте се объркали! Снимката, на която твърдите, че е Димитър Стефанов – Каратиста е всъщност на Димитър Спасов – Каратиста, който се беше замесил в инцидент на морето през миналото лято. Свалете я, защото заблуждавате читателите си по този начин.

  Отговор
 3. аз   05.06.2013 at 16:41

  ББ:
  Преди два дни Григор Здравков от легия „Антимафия“ заяви пред ТВ7, че тайна организация за разработване на частни поръчки е действала по време на ГЕРБ и е подслушвала политици и бизнесмени по инициатива на Цветанов и Борисов. Т.нар. „частна ГДБОП“ била оглавена от Румен Николов-Пашата, Борисов и Цветанов. Първи изпълнител на поръчките бил Димитър Стефанов – МиткоКаратиста. Групировката прикривала и наркотрафика.

  Според Борисов целта на подобни информации била да се уронва престижа и имиджа им и се надява в скоро време и за тях да стане ясно какви са, какви са били и как са го правили.

  Отговор
 4. Анонимен   05.10.2019 at 20:50

  цървули не пишете глупости без да сте запознати с определени ситуаций!!!

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *