Брендо върти бизнес със спонсора на ГЕРБ Николай Галчев

Евелин Банев - Брендо

  Арестът на Евелин Банев – Брендо се оказа фатален за строителния му бизнес, където си партнира със спонсора на ГЕРБ Николай Галчев.

Брендо е закопчан по искане от Италия през лятото на миналата година заради трафик на огромни количества кокаин от Южна Америка за Европа. Три месеца след това дружеството, с което той е свързан – „Евро палас“, е запорирано от банката кредитор. „Евро палас“ заедно с бизнесмена Николай Галчев са партньори в строителството на огромен жилищен комплекс край София – „Резиденция Ботаника“. След ареста ма Брендо обаче работата спира и стотици собственици, които са купили апартаменти на зелено, могат да останат без тях, алармират те пред журналисти.

„Явно парите от наркотрафика са изпирани в строителството с помощта на този бизнесмен от ГЕРБ. интересно как два-три месеца след ареста на Банев работата спря“, оплаква се един от хората, които чакат жилището му в огромния комплекс да бъде завършено.

„Резиденция Ботаника“ е замислен като затворен комплекс в полите на Витоша. Работата по него започва през 2008 година. Точно тогава в Сметната палата е регистрирано и първото дарение на едно от дружествата на Николай Галчев към новата партия ГЕРБ – 25 хиляди лева. Тогава Брендо е подсъдим за пране на пари, но е на свобода, а след това фирми на Галчев печелят тлъсти обществени поръчки от правителството на Борисов.

Николай Галчев

Фирмата, която строи комплекса, е „Билдинг груп Кънстракшън“. Създадена е през 2005 година от „Евро палас“, която държи 60 процента от капитала. По това време „Евро палас“ е собственост на Евелин Банев – Брендо.

Справка в софийския градски съд показва, че през 2006 година Брендо и съдружникът му Петър Колчев прехвърлят акциите си на офшорката „Ричмънд венчърс холдинг“, която според запознати са създали, за да се изгубят дирите на паричните потоци, които ще финансират строежите на България и най-вече – какъв е произходът на парите.

След тези операции започва и стартът на проекта, с който общата фирма на Брендо и Галчев ще строи „Резиденция Ботаника“. Работата там замира след 2011 година заради кризата в строителството, разказват запознати с аферата. Предполага се, че по времето на ГЕРБ парите от наркотрафика, печелени от Брендо, са инвестирани усилено 5 строителство и затова витаят тайни около задържането му и отношенията му с партията на Бойко Борисов. След ареста на кокаиновия крал през лятото на миналата година бизнесът пропада, фирмата „Евро палас“, зад която стои Брендо, е запорирана от банката, която е отпуснала кредита, финансовите отношения по сделката още не са изчистени и няма изгледи това да се случи скоро.

Бизнес сътрудничеството между спонсора на ГЕРБ Николай Галчев и фирмата на Брендо не се изчерпва само със стопирания проект „Резиденция Ботаника“.

Фирмата на кокаиновия крал е инвеститор в бизнес сграда на бул. „България“, където строител е „Галчев груп“.

„Не е случайно, че хора от Благоевград, откъдето е Галчев, бяха арестувани в аферата „Кокаинови крале“. Цветан Цветанов е със силни позиции там и дори води листата на партията си. Връзките на Брендо с ГЕРБ са много силни и са оплетени с финансови отношения. Затова има страх той да не проговори. Има и подозрения, че дъщеря му е отвлечена заради тези връзки“, казва адвокат от благоевградския край, който преди няколко години е бил в съдебната система.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *