Апартаментите на чуждите дипломати у нас – гъмжат от подслушвателни устройства!

Режат чуждестранните купувачи заради техника за подслушване

  Продажбата на АДИС – държавната агенция, която стопанисва дипломатическите имоти, ще се окаже „двама се карат, третият печели“, прогнозира експерт от бранша.

Очаква се още през септември да бъде обявена процедурата за преминаване на агенцията в частни ръце.

Както бе писано преди време, в конкурса ще бъдат поставени много сериозни условия, които ще ограничат участието на чуждестранни кандидати. Причината е, че в голяма част от сградния фонд на Агенцията за дипломатически имоти в страната има „бръмбари“ и друга специална техника.

По този повод се припомня, че вече имаше един неуспешен опит за продажба.

През 2003 г. агенцията беше оценена на над 80 млн. лв. Почти се стигна до сделка с италианската компания „Миролио“. Тя предложи повече от 10 милиона над обявената начална цена. В крайна сметка агенцията си остана държавна. Сега АДИС стопанисва в престижните столични квартали и това я прави изключително апетитна. Разгърнатата им площ надхвърля 100 000 кв.м, а пазарната оценка е за над 110 млн. лв.

Според доверени източниците двама са най-вероятните кандидати за АДИС. Очаква се интерес от страна на Корпоративна търговска банка и нейния шеф Цветан Василев.

Другият предполагаем кандидат е голям български холдинг, който все още няма достатъчен сграден фонд. Според запознати шансовете на компаниите, свързани с Цветан Василев, този път са по-малки. Причината е, че те получиха другото обявено за приватизация дружество – „Техноекспортстрой“. В началото на юли компанията премина от Строителното към финансовото министерство. В конкурса за голямата държавна строителна фирма се оказа, че има подадена от българската „АТ инженеринг 2000″. Тя е собственост на Георги Пенев и Илиян Терзиев. Неофициално се твърди, че парите за тази сделка са всъщност заем от Корпоративна търговска банка. Сделката с „АТ инженеринг 2000″ беше финализирана преди няколко дни точно за предложените 51 млн. лева.

Затова според тях АДИС най-вероятно ще стане собственост на голям български холдинг. Те обаче прогнозират, че в последния момент в играта може да се включи и трети кандидат. Той ще бъде излъчен от фирма, свързана с кръг на бивши дипломати и разузнавачи. Загадката кой ще вземе АДИС най-вероятно ще се реши до месец.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *