Щерката на Христо Ботев била любовница на брат си!

Иванка Ботева живяла 30 години, само 2 повече от баща си Христо Ботев

  Христо Ботев е имал незаконен син от своето „първо либе“. Такава скандална версия лансират някои изследователи на живота и делото на славния поет и революционер. Има подозрения, че Ботев е забременил изгората си Мина Горанова, след което тя се омъжила в Румъния за значително по-възрастен мъж – Петър Огнянов. В Констанца родила сина си Сава Огнянов. Той станал прочут актьор и днес на негово име е кръстен Русенският драматичен театър.

Много е спорно дали Сава Огнянов действително е незаконен син на Ботев. Ако е вярна рождената дата, с която артистът е записан в регистрите, то няма как брадатият четник да е бил негов баща. Огнянов се води роден на 24 май 1876 г., а същата пролет на бял свят се е появила и Ботевата щерка Иванка. Едва ли поетът е бил интимен с две различни жени едновременно.

В началото на XX век. когато Сава вече бил актьор, по него си паднала официалната наследница на геройски загиналия революционер. Иванка Ботева не пропускала представление, с което участвал Огнянов. Младият артист отвърнал на чувствата й и пожелал да я вземе за съпруга. Вдовицата на Христо Ботев – Венета, обаче била против тази връзка. „Ще ти дам ръката на дъщеря ми, ако зарежеш сцената и завършиш архитектура“, отсякла тя. Дали пък и до госпожата не са били стигнали слуховете, че Сава е брат на щерка й?

Мина Горанова, за която се смята, че може да е първото либе на поета революционер

Мнозина смятат Мина Горанова за „първото либе“ на Ботев, но има и такива, които са на друго мнение. Според тях изгора №1 на знаменития калоферец е Парашкева Шушулова. Тя завършила образованието си в Киев и при завръщането си в родината се запознала с Христо. Двамата правели срещите си в манастир. Поддръжниците на тази версия твърдят, че именно за Парашкева Ботев е написал стихотворението „До моето първо либе“.

Каквито и легенди да се носят за интимния живот на храбрия поет и революционер, едно е сигурно – само Венета Минчева Везирева е имала честта да бъде негова съпруга, двамата се венчали през лятото на 1875 г. в Румъния, където войводата живял в изгнание по онова турско мракобесно време.

Църковен брак младоженците не сключили но сватба имало. На съпровождащата бракосъчетанието гощавка присъствали доста хъшове. Ляло се руйно вино, пели се патриотични песни, играли се кръшни хора… Кумувал доктор Странски – близък на младоженеца.

За Венета Ботев бил втори съпруг. През 1864-та, едва 17-годишна, тя сключила първия си брак – пристанала на богатия сарафин Дончо Стефанов Петров. Той бил избор на родителите й. Самата Венета хич не го харесвала, но нямало как да се противи -и облякла булчинската премяна.

Актьорът Сава Огнянов. Според слухове той е незаконен син на Ботев

Дончо бил все недоволен от жена си. „Гледай си тенджерите и не се бъркай в мъжките работи“, редовно й казвал той, че и на манджите й намирал кусури. „Сърцето му е студено“, жалвала се Венета пред близките си.

Година след венчавката младата девойка родила син на мъжа си. Детето кръстили Димитър. Мъникът обаче не успял да заздрави семейството, в което липсвали обич и разбирателство. Затова Венета започнала да мисли за развод – нещо, което почти не се практикувало тогава.

Нещастната съпруга споделила с майка си, че възнамерява да напусне мъжа си, но родителката й не щяла и да чуе. Въпреки липсата на подкрепа от майчина страна, девойката събрала кураж и се изнесла от семейното жилище. Със сина си се установила в Букурещ при вуйчо си владика.

Ако се вярва на Захари Стоянов, то Венета не се е развеждала официално с Дончо Петров. Според летописеца тя просто овдовяла и по тази причина си и потърсила късмета на друго място. Истината обаче е по-различна.

Сарафинът живял до 1907 г. След като Венета му избягала, той писал писмо до Букурещ, за да се поинтересува валиден ли е бракът му. Запитването пристигнало на 30 август 1870 г. На базата на него в Букурещката българска община бил заведен документ със следното съдържание: „Дончо моли да допита, каква е целта на жена му и ще му бъде ли жена занапред или не.“

Венета Ботева, законната съпруга. Сина й Димитър от предишен брак Ботев приел като свой

Не е ясно какъв точно отговор е бил даден на Петров от Букурещ. Със сигурност обаче бракът е бил анулиран. Дончо получил правото да се ожени втори път и се възползвал от него. Втората му съпруга била търновка – Мариола. Тя му родила 3 деца – момичета Стефана и Леса и син Стефан. Ботев приел като своя рожбата на Венета от първия й брак.

В началото малчуганът се стряскал от брадата и строгия вид на поета революционер, но после започнал да му симпатизира и да го счита за приятел.

Със собствената си щерка Иванка, родена на 12 април 1876 г, Ботев не могъл да прекара почти никакво време. Заради Априлското въстание през май той организирал чета и станал войвода. Оглавените от него бунтовници срещу османското иго се качили на кораба „Радецки“ в Гюргево и на 16-и същия месец заставили капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй се отправили към Балкана и водили няколко сражения с турците. На 2 юни Ботев бил прострелян от вражески куршум в подножието на връх Вола и загинал геройски.

Христо Ботев със съратници

Ботев се простил с живота на 28 години, а на почти същата възраст (на 30 г.) починала и дъщеря му Иванка. Приживе тя имала куп ухажори и 2 годежа. Сред мъжете, които я желаели били Пенчо Славейков, македонският революционер Гьорче Петров, дипломатът Димитър Ризов…

Под венчило Иванка минала на 8 януари 1906 г. Неин съпруг станал д-р Стоян Христов – приятел на брат й Димитър. След сватбата булката забременяла, но семейното й щастие не продължило дълго. През есента на същата година тя се простудила и гърлото й се възпалило. Откарали я в клиника, където я оперирали. Докторите обаче не се представили на ниво и вместо да облекчат положението, го влошили. Грешката им била, че при операцията използвали замърсен хирургически инструмент. Бременната млада жена издъхнала вечерта на 7 ноември 1906 г. А лекарската немарливост, уви, останала безнаказана.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Щерката на Христо Ботев била любовница на брат си!"

  1. читател   04.08.2013 at 1:22

    Как не ви е срам да пишете такива глупости! Вие сте безпаметни и безродни!!! Всеки отговря рано или късно за глупистите, които е казал или направил! Вие сте кръгли нули в сравнение с великия Ботев!!!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *