Жената на Стефан Стамболов запазила отрязаните му ръце и карала децата им да се молят на колене пред тях!

Стефан Стамболов със съпругата си Поликсени и едно от децата им

  Съпрутата на премиера Стефан Стамболов Поликсени до смъртта си останала вярна на мъжа си и въпреки превратностите на живота и изпитанията на съдбата никога не се отказала от него. Трагедията на Поликсени била по-голяма от трагедията на съсечения в центъра на София Стефан Стамболов. Тя обаче и до днес остава в сянката на показното убийство на бившия премиер.

Въпреки нелекия си живот, като съпруга на очернения и сатанизиран след падането си от власт Стамболов, Поликсени никога не се оплаквала и никога не се отказала от мъжа си.

Поликсени се запознала с големия политик във времето, в което той бил регент на България. Това се случило през 1887 г. в родния й град Свищов. Тогава за пръв път на българска земя стъпил новоизбраният български княз Фердинанд. Той бил придружаван от силния човек в регентството Стефан Стамболов, а 17-годишната Поликсени била удостоена с честта да произнесе приветствено слово на немски език към новия владетел. Добре образованото и красиво момиче впечатлило 33-годишния Стамболов и година по-късно Поликсени вече официално била премиерша.

Децата на Стамболов и Поликсени

С това започнала и тежката част от живот й. Дълбоките реформи в икономиката и западната ориентация на България, които прокарал Стамболов, били съпътствани от корупция, невъздържано поведение от страна на премиера, а често името му се забърквало и в сексскандали, които ставали обществено достояние. Въпреки „хъшовския морал“ и необуздания си нрав, Стамболов бил обичан съпруг и жена му не обелвала и дума за слуховете за неговите любовници, които се носели в обществото, докато той бил най-силният човек в държавата. По време на седемгодишният си брак, който бил прекъснат от убийството на Стамболов, двамата съпрузи се сдобили с четири деца. Едното от тях починало още като бебе. Останалите три деца имали злощастна съдба още от детските си години. Съвсем малки те усетили на гърба си жестоките политически нрави в България.

След свалянето на Стамболов от власт мнозина от „приятелите“ на семейството му се отдръпнали от него. Бившият премиер бил подложен на редица унижения от новата власт и станал постоянен отрицателен герой за тогавашната преса. Заболял от диабет и високо кръвно.

Заради това през 1895 г. той поискал от Фердинанд да му позволи да замине в чужбина, за да се лекува. Князът обаче отказал. Няколко месеца по-късно Стамболов бил съсечен със саби от наемни убийци в центъра на София. Бившият премиер агонизирал в дома си в продължение на четири дни, като в три от тях бил в пълно съзнание. Благодарение на това той успял да каже, че поръчител на убийството му е князът и дори назовал имената на физическите си убийци. Той заклел съпругата си никога да не приема помощ от Фердинанд и да не позволи на децата им да се занимават с политика. Заради раните се наложило да му ампутират ръцете до китките.

След като починал, мъките на Стамболов не свършили. Погребението му се превърнало в повод за изява на партийни активисти и политикани, които не криели омразата си към него. Докато траурната процесия вървяла към гробищата противници на Стамболов освирквали ковчега и замервали опечалените с камъни. Някои от верните му хора не издържали и влезли в ръкопашен бой с политическите си противници. Веднага щом тялото на убития премиер било положено в земята и близките му се разотишли, неговите врагове играли с часове хоро върху гроба му, с което за пръв път го осквернили. След това оскверняването на гроба на Стамболов се превърнала в честа практика.

Бившият премиер на смъртния си одър

Останала сама с трите си деца Стефан, Константин и Вера, Поликсени избягвала да излиза от къщата, в която живеела. Тя и децата й се издържали от един апартамент в центъра на София, който давали под наем. Това било наследството, което оставил Стамболов на семейството си. Наемът бил достатъчен за физическото оцеляване на съпругата и децата, но с парите от него те не можели да си позволят нищо повече от това.

Пет месеца след убийството на Стамболов Народното събрание излязло със специален доклад от 600 страници, в който разобличавало бившия премиер в политически, икономически, криминални и сексуални злоупотреби. В доклада имало и абсурдни твърдения от типа на това, че Стамболов е обезчестил 77 девици по време на управлението си. Докладът имал за цел да очерни още повече „ името на Стамболов. Заедно с калта, която всеки ден била хвърляна върху покойния й съпруг, Поликсени Стамболова получила писмо от двореца, в което князът предлагал да й бъде отпусната пенсия. Тя обаче отговорила на писмото, като казала, че не иска милостиня от двореца защото това е било последното желание на съпруга й.

Поликсени запазила за себе си отрязаните ръце на Стамболов. Те били сложени в стъкленица с разтвор за съхранение и се помещавали в кабинета на покойния премиер. Самият кабинет бил превърнат в параклис с черни драперии. Всяка сутрин Поликсени карала децата си да се молят на колене пред стъкленицата с ръцете на баща им.

Преживеният ужас от това дал тежък отпечатък върху съдбата на децата. През целия си живот те били лабилни и нерешителни. Най-голямата дъщеря Вера се влюбила фатално в офицера Атанас Станчев. Властната й майка обаче решила, че той не е подходящ за нея и не й позволила да се омъжи за него. Заради това красивата Вера полудяла от любов и мъка. Тя починала в психиатричната болница в Карлуково съвсем млада. Братята й Константин и Стефан, като видели трагедията на сестра си, дали обет никога да не се женят и да не създават потомство. Така Стамболовият род останал без наследници.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Жената на Стефан Стамболов запазила отрязаните му ръце и карала децата им да се молят на колене пред тях!"

  1. web hosting this   28.08.2021 at 20:04

    all the time i used to read smaller posts that as well clear their motive, and that is also happening with this article which
    I am reading at this time.

    Отговор
  2. Pingback: 1applaud

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *