Българинът Тодор Кривналиев бил най-довeрeния фалшификатор на Ал Капоне!

Ал Капоне

  Кривналиев е сред най-големите световни фалшификатори на долари за всички времена. Оставил трайна следа в икономическата история на САЩ, той е един от хората със сериозен принос за избухването на една от най-големите финансови кризи, която остава в спомените на хората с името Голямата депресия.

Роденият през 1907 година в русенското село Вятово измамник започва да учи занаят още в юношеска възраст, като ученик в цинкографско училище, което така и не успява да завърши. Причината да не довърши образованието си е, че бил заловен да фалшифицира ценни книжа и облигации. Последвал арест, но заради крехката му възраст заловеният младеж е освободен.

Техника свързана с фалшификатите, създадени от Кривналиев

Веднага след това, едва 16-годишен, Кривналиев успява да емигрира е САЩ.

След кратък престой е Ню Йорк талантливият фалшификатор се установява в Чикаго и започва работа като мияч на чинии в бар, който е собственост на легендарния Ал Капоне. По това време мафиотът е на върха на кариерата си, а талантът на Кривналите но остава незабелязан.

За кратко време комбинативният българин се издига до основен доставчик на контрабанден алкохол от Мексико. Това му осигурява пряка връзка с Ал Капоне, който е вдъхновен от идеята на младежа да започне бизнес с фалшиви пари. Хрумването е гениално – вместо да произвежда банкноти, Кривналиев предлага на Капоне да фалшифицира еднодоларови банкноти в стодоларови. По този начин се спестяват огромни разходи за доларова хартия. Методът за фалшификация, изобретен от Кривналиев, не е разгадан и до момента. Известно е само, че за кратко време българинът успява да залее американския финансов пазар с фалшиви пари, а Ал Капоне му осигурява всички условия за работа и живот. Самият Кривналиев живее в най-луксозния хотел на американския мафиот и често споделя масата му в чикагските барове.

Доларите на Кривналиев се превръщат в едни от най-съвършените фалшификати за всички времена. Хубавите времена за българина обаче свършват, след като американските власти разбиват организацията на Ал Капоне. Малко след ареста на мафиота следва и арест за българина. През 1933 г. той е осъден на 15 години затвор и е екстрадиран в България, за да излежи присъдата си.

Тодор Криналиев

В българския затвор Кривналиев прекарва само 4 години. През 1937 г. той е амнистиран заедно с още стотици затворници по повод раждането на престолонаследника Симеон. След като излиза от затвора, фалшификаторът се установява в Пловдив и веднага се захваща за работа. Този път, благодарение на гениалната си технология, той фалшифицира 20-доларови банкноти. Пловдивският период на Кривналиев продължава цели две години, в които властите не успяват да различат фалшивите от истинските пари. Веднага щом става ясно, че на финансовия пазар са пуснати фалшиви банкноти. Кривналиев е арестуван. Полицията не се двоуми много кого да преследва, защото по това време фалшификаторите на пари в България се броят на пръсти, а стилът на Кривналиев е разпознаваем отдалеч.

Съдът решава да осъди 4 фалшификатора на 12 години затвор. И този път обаче той не излежава цялата си присъда, защото след комунистическия преврат от 9 септември 1944 г. отново е амнистиран – този път, незнайно защо, като политически затворник. В началото на управлението на „народната власт“ изкусният измамник е назначен на длъжност експерт в монетния двор на БНБ. Идеята е уменията на Кривналиев да бъдат използвани в полза на комунистическата държава. Заобиколен от пари и облигации обаче мошеникът се изкушава. За около година той успява да фалшифицира и пласира на черно хиляди държавни ценни книжа. Престъплението му е разкрито през 1946 г. и той отново се озовава в затвора. Това е последната спирка на знаменитата му кариера.

Фалшива банкнота

При нито един от арестите на фалшификатора – нито в САЩ, нито в България, властите не успяват да установят състоянието му. По груби изчисления Кривналиев би трябвало да е направил първия милион още докато е работил за Ал Капоме. Въпреки това той никога не демонстрира богатството си. За разлика от повечето си колеги до последния си дъх Кривналиев остава мълчалив и скромен. Около него никога не могат да бъдат забелязани жени, алкохол и луксозни покупки. Подобно на приятеля си Ал Капане, Кривналиев умира а затвора. Смъртта го застига през 1955 година, малко след 48-ия му рожден ден.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *