Цветан Цветанов установи контрол върху съдебната система – учреди съдийски съюз!

Цветан Цветанов

  Вицепремиерът Цветан Цветанов води подмолна война за овладяване на съдебната система. Магистрати, близки до вътрешния министър, са си организирали алтернативен съдийски съюз под името „Съдии за единна Европа“.

Новороденото сдружение предлага председателите на съдилища и ръководителите на прокуратурите да дирижират атестирането и оценката на магистратите. То иска също така „да се осигури предвидимост на съдебните актове“ чрез събрания на съдийските колегии. Така кариерното израстване на магистратите става зависимо от лобитата на ГЕРБ сред съдиите и прокурорите.

Предложенията на алтернативните съдии са направени в рамките на необявена работна група към Министерството на правосъдието.

Сотир Цацаров

Тя подготвя нови промени в Закона за съдебната власт, които вероятно ще влязат в пленарна зала след лятната ваканция. Истинският Съюз на съдиите вече изпрати писмо до правосъдния министър Диана Ковачева, в което алармира за опасните тенденции.

На тъмно се готвят и нов набор промени, които се отнасят до хронични проблеми в правосъдието, тоест тяхното решение се отлага.

Гневни служители на Темида вече не само шушукат, но и гласно изразяват възмущението си от набезите на шефа на МВР да овладее правораздаването чрез свои подставени лица.

Алтернативен съдийски съюз

Първият опит бе скандалът с промените в Закона за съдебната система, които даваха възможност настоящият Висш съдебен съвет да избере главния прокурор.

За шеф на главна прокуратура се спряга Сотир Цацаров, председател на Окръжния съд в Пловдив, и близък до вътрешния министър. Любопитна подробност е, че през 2011 г. в града и околностите му обект на подслушване са били 483-ма души. Дълбокото убеждение на Цацаров е, че не са прекалили със специалните мерки за следене на граждани.

 

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *