ФК “Марица” се завърна в големия футбол

ФК “Марица”

  Една година след пререгистрирането си „Марица“ (Пловдив), правоприемник на един от най-старите футболни клубове в България, основан през 1921 година, постигна първия си по-значителен успех. Представителният тим, съставен предимно от юноши от собствената школа, завърши на първо място в ,,Б“ областна група „Изток“.

Представянето му в тази група бе повече от убедително: При участие на 12 отбора и изиграни общо 22 мача, „Марица“ спечели 21 срещи и завърши само веднъж наравно, завоюва 64 точки с впечатляваща голова разлика 103-5. Така „Марица“ стигна до бараж с първенеца на другата „Б“ областна група – „Север“ отбора на село Момино. Този мач играчите на „Марица“ отново спечелиха убедително с 3:0 и от следващия сезон ще участват в „А“ Областна група – Пловдив.

Този първи по-значим успех в историята на възродената „Марица“ бе постигнат от сплотения колектив от млади футболисти в състав: Апостол Иванов, Димитър Георгиев, Гено Стоев, Христо Тошев, Румен Салиев, Иван Пейчев, Александър Георгиев, Виделин Сердареки, Никола Тодоров, Мирослав Караилиев, Иван Влашев, Станимир Димитров, Християн Христов и Евгени Курдов – капитан на отбора. Треньори са: Георги Попов и Иван Михайлов.

Така бе направена първата стъпка към завръщането на ,Марица“ в големия футбол. Отборът бе награден с общата сума от 2000 лева, спестени от рекламната кампания на нашето издание. Скромната ни подкрепа за ама-тьорската „Марица“ е контрапункт на криминализацията на българския футбол и на превръщането му в перачница на сръбската тото мафия.

Нашият жест е ясен сигнал, че има достатъчна обществена сила, която да се противопостави на опита на „Ботев“ да превърне „Марица“ в сателитен отбор, нещо което беше заявено публично от ръководството на „канарчетата“.

Вече проваленият опит на „Ботев“ (Пловдив) да направи от „Марица“ сателит е все едно „Левски“ да поиска да направи свой сателит „Славия“ или обратното. В контекста на пловдивския футбол това е дори още по-абсурдно. Затова бяха подкрепени футболистите и треньорите на „Марица“ с една съвсем скромна сума със съзнанието, че се помага на аматьорския футбол, който в момента е най-истинският в България.

ФК „Марица“ е създаден на 20 септември 1921 година като Спортен клуб „Марица“ след обединяване на тимовете от квартал Каршияка – „Вампир“ и „Трите конски сили“. За пръв негов председател е избран Кръстьо Милков. Клубните цветове – жълт и син са предложени от Янко Ат. Рашков. Жълтият цвят олицетворява плодородието на Тракия, а синият – тихите води на река Марица. Рашков е и първият председател на настоятелството към СК „Марица“.

Клубът е бил два пъти полуфиналист за Националната купа – през 1987 г. и през 1997 г. Голмайстор за всички времена е Венко Мендизов със 77 гола. С най-много мачове за отбора е Георги Ганев – 235 на брой. Клубът е дал на футбола звезди като Георги Попов – Тумбето, Динко Дерменджиев – Чико, Христо Стоичков, Петър Курдов, Александър Александров – Кривия, Запрян Раков, Георги Фиданов, Костадин Видолов, Красимир Чомаков, Румен Христов – Ромарио, Асен Николов – Бебето, Валери Домовчийски и много други.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *