Строго секретно! Разкрития за убийството на американския посланик в Либия!

Новото Либийско знаме

Убийствата на посланика на САЩ и тримата от неговия персонал са резултат от сериозен и продължителен пробив в охраната. Американските власти смятат, че атаките са били планирани, но Кристофър Стивънс е бил в страната за малко и подробностите за визитата му в Бенгази, където е убит са конфиденциални. Щатската администрация среща криза в Либия. Документи с огромно значение липсват от консулството в Бенгази и уж тайното място на „безопасната къща”, където се е оттеглил персоналът е под атаки непрекъснато, а други такива бежанци в страната вече не са в безопасност. 

Някои от липсващите документи на консулството се смята, че съдържат списък с имена на либийци, които работят с американци, като така ги поставят в риск от екстремистки групи, докато други документи съдържат договори за петрол. Според висши дипломатически източници, Държавният департамент на САЩ имал достоверна информация 48 часа преди бандите да нападнат консулството в Бенгази и посолството в Кайро, че Американските мисии може да бъдат атакувани, но никакви предупреждения не били отправени към дипломатите да внимават и да се скрият.

Стивънс бил на визита в Германия, Австрия и Швеция и се бил върнал току що в Либия. В атаката били ранени 8 американци от армията, докато са защитавали посланика. Висши служители са сигурни, че естеството на атаката в Бенгази показва, че тя не е заради скандалния филм за Пророка Мохамед -„Невинността на мюсюлманите”, а че това е планирана атака, поради големия обхват и разпространението на оръжия. Смята се, че атаката е отмъщение за убийството в Пакистан на Мохамед Хасан Каед от Ал Кайда, който бил от Либия, и е планирана за годишнината от 11 септември.  Според източник от охраната, консулството било подготвено за евентуални прояви на насилие, свързани с годишнината.

Посолството в Бенгази

Периметърът му, обаче бил пробиван на всеки 15 минути от разгневената тълпа. Според свидетел, имало малко съпротива от страна на около 30 бодигарда, които да защитят персонала. Охраната просто избягала, а нападателите били млади мъже с бомби и пушки, според свидетеля. Според полицията в Бенгази, която поддържа тезата за обида от скандалното видео, охраната оставила да се проведе атаката, защото някои от самите охранители били засегнати от филма и те предпочели  да бъдат лоялни на Пророка, а не на консулството, защото смъртта не е нищо в сравнение с обидата към Мохамед.

Стивънс бил оставен в сградата от персонала, след като не могли да го намерят в гъстия пушек от взрива. По-късно бил открит безжизнен от местни хора, които го откарали в болница, а той починал от задушаването с дима.  Екип бил изпратен от Триполи да прибере около 40 души от персонала на безопасно място, но сградата била атакувана. Пристигнала подкрепа от либийци и атаките постепенно спрели.  Тялото на Стивънс било преместено в Триполи.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/mQi828Wqj30

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *