Откривател се натъкна на кораб пълен с платина за няколко милиарда евро!

Грег Брукс с лодката ловец на съкровища1

Ловец на съкровища от американския щат Мейн твърди, че е открил в долната част на Атлантическия океан кораб с платинен товар, потънал по време на Втората световна война.

Ако трюмовете на кораба са наистина пълни с благородни метали, цената на откритото съкровище ще е около 3 млрд. евро по текущи цени. Подводният изследовател Грег Брукс заяви, че откритите останки се намират на около 80 километра от брега и на дълбочина от 213 метра под водата. Британският търговски кораб „Порт Никълсън“ е торпилиран от германска подводница през 1942 година.

корабът Port Nicholson

Скептиците се съмняват, че корабът е бил пълен с платина, но във всеки случай, търсачът на съкровища може да има проблеми с правата на собственост върху товара.“Ние ще разберем какъв товар е имал на борда корабът“, заяви представителят на британското правителство по повод на находката. „Както знаем, този кораб е бил използван главно за превоз на транспортни средства и военно оборудване.

Обединеното кралство ще чака, за да види какво ще се открие на кораба и след това ще решим дали да декларираме право на собственост върху товара“, допълни той. „На всяка цена ще защитим собствеността си от всякакви посегателства“, категоричен е британецът. Според документите на които се е натъкнал Грег Брукс в Министерството на финансите на САЩ, на борда на „Порт Никълсън“ е имало товар от платинени кюлчета, изпратени от Съветския съюз като благодарност за военните доставки на САЩ.

Грег Брукс и находката

Дълбоководните камери разкриват останките на кораба, метална лента и няколко кутии. Според Брукс, в трюмовете има 30 кутии, пълни с платинени кюлчета, на общо тегло 71 тона, както и кюлчета злато и диаманти. Спасителната операция по вадене на товара, Брукс и екипът му се надяват да започне в края на февруари или началото на март догодина.

Грег показва съндъците с платина

„Имам намерение да извадим цялото съкровище, каквото и да ми струва, дори ако трябва да изкарам на повърхността целия кораб,“ заканва се той.

Ловецът на съкровища казва, че още няма да каже точно къде е намерил кораба, докато не уреди във федералния съд всички детайли на операцията по вадене на кораба. Но това в никакъв случай не означава, че Брукс и неговият екип ще бъдат собствениците на находките. Експерти в областта на морското право твърдят, че към съкровището може да претендират САЩ, Великобритания и Русия.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/YcXzwBy_hEo

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *