Оперният журналист Марин Бончев прави уникален музей на българската опера

Марин Бончев

  “Великите тенори на България“ е новоизлязла книга, която ще бъде събитие не само в света на операта. Авторът Марин Бончев въвлича в разказа си лица и събития от последните 100 години. Такъв е диапазонът на участниците в книгата, все именити оперни творци – от пионерите Петър Райчев и Стефан Македонски през Никола Николов и Димитър Узунов, до съвременниците Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Румен Дойков. Косвено в разказа присъстват и великите баси Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Както и примадоните Илка Попова, Гена Димитрова, Кабаиванска.

Авторът на „Великите тенори“ Марин Бончев е бил дете през 1950 г., когато в Музикалния театър се чества 65-годишнината на живия все още Стефан Македонски, чието име днес носи театърът. Журналистът има историческия шанс да бъде съвременник на последните години и на знаменитата Илка Попова. Също и свидетел и пряк участник в съдбите на златното поколение на Гена Димитрова. Затова книгата му се превръща от увлекателно четиво в историческо свидетелство на оперния български XX век.

"Великите тенори на България"

 Бончев е в основата на идеята за създаването на музей на оперното изкуство и веднага след премиерата на „Великите тенори“ ще се заеме с организацията. Рамо за това начинание получава от директора Пламен Карталов.

„В музея ще бъдат показани експонати, които ще преобърнат историята – зарича се неуморният доайен на музикалните журналисти Марин Бончев. – Ще се развенчае например наложения мит, че Иван Вазов е ненавиждал операта. В документацията е открита поздравителна картичка, в която Вазов пише тъкмо обратното, че обича това изкуство и поздравява артистите!“

В архива, който предстои да бъде показан, имало и три забравени произведения на Златю Бояджиев – скици от първо, второ и трето действие на операта „Гергана“ на маестро Георги Атанасов, които са завършени картини с акварел. Запазена е и творба на Дечко Узунов, който е сценограф на балетна постановка преди повече от 50 години.

ВИЖ ВИДЕОТО

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *