Младен Михалев – Маджо и Мишо Бирата били съученици

Младен Михалев - Маджо

  Основателят на СИК Младен Михалев – Маджо е автентичният на­следник на авоарите на Мишо Бирата и съпруга­та му Ева, която почина в сряда рано сутринта във Военна болница, упорито се шушука в бизнес средите.

 Слухът се подхранва от обстоятелството, че Маджо и Мишо Бирата се познават от деца – седели са на един чин от 1-и  до  8-и клас в школото в Силистра, преди Михалев да поеме към Олимпийски на­дежди. Звездното трио от основното школо в крайдунавския град се допълва от друг скан­дален бизнес герой на прехода – Петър Петров- Амигоса. Той наскоро бе осъден на 4 години  затвор за митнически далавери и препиране на над 100 милиона лева.

 Чисто хронологично възходът  на Мишо Бирата съвпада със стремглавото издигане на Маджо – в сре­дата на 90-те години Михов приватизира бирената фабрика във Варна, слага: ръка и върху винзавода във Варна. Кредитите за покупката на бирените фабрики  се от­пускат от Първа източна международна банка, която навремето бе управлявана от Венци Стефанов. Впоследствие  шо­ковата  инфлация „изяжда“ кредит­ната линия – Мишо Бирата връща 1000 пъти по-малко пари от изтеглените 6 мили­она долара, тъй като се възползва от обезценя­ването на лева.

Мишо Бирата

  Твърди се, че поли­тическият покровител на Михаил Михов е червеният кръг в БСП около Красимир Премянов и Нора Ананиева. Тъст на Мишо Бирата е виден соцфункционер от Варна. Бащата на покойната Ева е рабо­тил в структурите на Държавна сигурност до 1989 г, а впоследствие е един от началниците на ТБ „Биохим“.

 Забогатели рязко по Жан-Виденово време, Мишо Бирата и съпруга­та му Ева се снишиха по време на управлението на Иван Костов, за да „възкръснат“ за биз­неса след избирането на Георги Първанов за държавен глава. Допреди да избухне скандалът с подслушва­ните разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов, Михаил Михов и съпругата му Ева бяха от близкия приятелски кръг на Гоце и едни от най-крупните дарители на „Българската коле­да“. Злите езици даже твърдяха, че лично Първанов е лобирал Мишо Бирата да оглави Българската федерация по баскетбол. Чрез спортната федерация Михов въртял оръжей­ни сделки с Русия и Израел.

 След като гръмна скандалът с подслуш­ването, Гоце се отрече от дългогодишния си приятел Мишо Бирата и даже отстрани пред­седателя на правния си съвет Сашо Пенов, който се оказа адвокат на алкохолния бос.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *