Защо жените изкарват по – малко пари от мъжете?

Въпреки че съвременният бизнес отдавна не прави разлика между половете, все още жените изкарват с около 25% по – малко пари от мъжете. Това показа проучване в световен мащаб, проведено от Центъра по икономика на Германия. Обобщените данни показаха още, че разликата в заплащането е по – голяма в бедните страни, и по – незабележима в тези със силна икономика.

жени заплата

Интересен факт е, че като цяло представителките на нежния пол последните години са по – квалифицирани от мъжете, но практически това не им помага особено много в икономически аспект. Шансовете за издигане в службата и кариерно развитие остават доста по – малки, въпреки че принципно са поставени на равна основа.

Социолози обясняват този факт по съвсем разумен начин и алармират, че е крайно време за промяна. Първата причина за разликата в заплащането е фактът, че обичайно жените се грижат за децата, за което практически не получават пари. Поради това те или въобще не ходят на работа, или са на непълен работен ден. Втората причина е, че дамите работят предимно в малки фирми, където заплащането е в пъти по – ниско от това в големите. На трето място – автоматически попадат в групата на нископлатените служители, тъй като често им се налага да отсъстват от работното място по различни семейни причини (грижи за болни деца, родители и т. н.).

„Вече от близо петдесет години жените имат по – висока квалификация. Въпреки това разликата в заплащането е очевидна и въпреки непрекъснатата промяна в пазара на труда, нивото остава непроменлива константа. По наше мнение това е лоша практика, която пряко възпрепятства правилното икономическо развитие. Освен това е сериозна предпоставка за бедност на жените след пенсиониране, тъй като често нямат достатъчно стаж”, споделя социоложката Юлия Вернер.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *