Затрупаха Амстердам с портокали в чест на кралица Беатрикс!

Фестивал на портокалите

  Ако обичате колела, музеи, лалета, вятърни мелници, дървено сабо и най-вече фестивали, сега е моментът да си напраиите резервация за 30 април и да си спретнете багажа за Амстердам. В края на април градът, който е посещаван от туристите най-вече заради високата концентрация на култура, екзотичните дами в квартала на Червените фенери и толерантността на властите към марихуаната, започва да мирише на… портокали.

В продължение на няколко столетия фестивалът на портокалите е провеждан през пролетта в чест на холандските монарси.

На 30 април 1980 година датата е фиксирана и отбелязва годишнините от коронацията на кралицата Беатрикс Нидерландска. В Деня на портокала Амстердам буквално се облива с купища оранжеви цитруси. В продължение на седмици тук се строят замъци, издигат се кули, правят се скулптури на хора и животни – всички направени от портокали и лимони. Улици, паркове и площади се превръщат в море от портокали. От прозорците на къщите и сградите висят дълги, умело изплетени нанизи, покривите са покрити с цитруси, а пред вратите стоят огромни кошници, пълни с плодове.

На 30 април цяла Холандия е облечена в оранжево, което е цветът на монарсите, От сутринта хората се разхождат в оранжеви дрехи, държат оранжеви балони, пият оранжада и ядат оранжев сладолед. Точно като популярната детска песничка:

Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът. С оранжевите майки, оранжеви дечица, оранжеви китари, оранжево звънят.

В този ден по улиците на Амстердам се провеждат стотици панаирджийски увеселения, циркови представления на открито и всякакви други атракции. Хората вървят по улиците и се наслаждават на портокаловите декорации. Като възпитан народ, те от време на време, си взимат по някой плод като внимават да не развалят невероятните портокалови конструкции.

Фестивалът достига апогея си вечерта, когато на небосклона изригват хиляди оранжеви фойерверки, от покривите на къщите се изстрелват конфети и гирлянди – всички, естествено, в оранжев цвят. С настъпването на нощта изригват огнени гейзери и фестивалът наистина се превръща в огромен купон. След полунощ конструкциите се бутат и портокалите започват да текат по улиците. Всички, включително и жриците на любовта от квартала на Червените фенери празнуват до сутринта. През цялото време народът пее химни в чест на кралицата, пуши трева, пие бира и гони търкалящите се по нанадолнищата портокали. На сутринта каналите са препълнени с портокалови обелки, изпочупени колела, празни бутилки от бира и недопушени цигари с марихуана. Разбира се, цялата тази неразбория се изчиства за часове след което градът възстановява обичайния си ритъм.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Затрупаха Амстердам с портокали в чест на кралица Беатрикс!"

  1. ксения сергиева   18.08.2013 at 15:11

    Не бъркайте Ментон с Амстердам.Това е френско-на табелата пише Ница Монако.Поне погледнете какво публикувате

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *