Замъкът Шийон – свидетел на редица политически събития и интриги

Замъкът Шийон

  Змъкът Шийон е построен на малък остров. Той се отразява в кристалните води на Женевското езеро. Смята се за реликва – една от най-впечатляващите от миналото на Швейцария. На мястото където е издигнат замъка е имало малка крепост, използвана от охраната за голям търговски път, който преминавал през прохода Сен Бернар.

Замъкът е кацнал върху скала. Той обединява 25 сгради, които са строени по различно време. Откога датират първите крепостни стени не е известно, но между XI-XIII век те са значително доизграждани и разширявани.

Между 1240 и 1265 г. продължава строежа на основните части на замъка от архитекта Пиер Мение. Използван е за жилище през последните години от граф Пиер Савойски, а след това и за артилерийски склад.

Байрон

Замъкът е свидетел на редица политически събития и интриги.

Става известен през XVII век, когато в подземията му е заключен хуманистът Франсоа дьо Бонивар. По това време Женева, Берн и още няколко свободни градове-държави се съюзяват в борбата си срещу мощните католически династии и Инквизицията. Женевският духовник Бонивар е един от водачите на движението. През 1532 година той е заловен от бандити и е предаден на Карл Савойеки. Монархът се разпорежда да приковат пленника за няколко години за една колона в подземието на Шийонския замък. По този начин той иска да разбие духа на борците за независимост. Случва се обратното – затворникът се превръща в символ на защитниците на Реформацията. През 1536 г. бернските граждански войски превземат крепостта и успяват да освободят Бонивар. Много от окованите обаче с него сподвижници не издържат нечовешките условия в замъка и не дочакват спасението.

Тежките обсади, битки и драматични обрати продължават още 100 години. В крайна сметка, крале, папи и могъщите императори отстъпват пред свободолюбивия съюз, съществуващ и до днес. Сега той е известен под името Швейцария.

Замъкът е описан и възпян от много поети и писатели като Шели, Жан-Жак Русо, Александър Дюма, Виктор Юго и Байрон. Поетът е силно впечатлен от стоическия дух на Бонивар и съдбите на затворниците от Шийон. След като посещава мястото през 1816 година, той създава прочутата си поема „Шийонският затворник“. Самата поема прави толкова популярен замъка, че управата дава позволение на Байрон да изпише своето име на една от колоните, същото което преди три века е направил Бонивар. Подписът и написаната в първо лице поема стават причина много хора да смятат, че известният с бунтарския си дух Байрон също е лежал в тъмницата на Шийон.

 

Крепостта пази рицарски тайни

Асоциация на Шийонския замък е създадена през 1887 година. Членовете й организират пълното му възстановяване и реставрацията, продължаващи повече от век. Заради тези дългогодишни усилия, днес това е най-добре запазената и поддържана крепост в Швейцария. Някои негови части продължават да са затворени за посещения, но всеки турист може да се наслади на официалните зали, складовете и вътрешните дворове, параклиса на Сейнт Джордж и Camera Domini. Впечатляващи са и студените килии за затворниците, издълбани в камъка, залите с гербове, знамена, рицарски доспехи и съкровищницата. За последните 20 години великолепният замък се посещава от около 300 000 души средно годишно.

 

Стари доспехи и черешова торта

До замъка Шийон се стига по вода. Цената на превоза е между 10 и 12 франка, а входният билет е 9. След обиколката можете да си починете в някое от малките уютни кафенета и да хапнете парче от прословутата цургерска черешова торта. Посетете и магазинчетата за сувенири. В тях можете да си купите поемата на Байрон, който продължава да бъде на особена почит тук. В тях се продават и умалени копия на рицарски доспехи, средновековни оръжия, макети на замъка и разбира се, невероятно красиви картички.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *