Братя Галеви – ктитори на параклиса „Св. Иван Рилски“ край Дупница!

Братя Галеви

  Православни черкви и параклиси, вдигнати от добре облечени бизнесмени, поникнаха из цялата страна през последните години. Едни от новобогаташите се обърнаха към религията в опит да си придадат тежест, други от страх и за да получат опрощение за стари прегрешения, а трети просто да демонстрират порасналите си материални възможности.

Покойният Илия Павлов се е отчел с няколко храма. На входа на София в Долни Богров, откъдето е коренът му, е параклисът „Св. Илия“. Шефът на „Мултигруп“ приживе кръсти на свое име и цял курорт край Варна – Сейнт Елиас. Той е и сред основните дарители на Бачковския манастир. С негови пари там е купена огромна мраморна маса от Гърция.

Храмът "Св. Иван Рилски" в Дупница на Братя Галеви

Илия Павлов беше застрелян през 2003 г. и подобаващо погребан в двора на женския манастир „Св. Николай“ край Арбанаси. По-късно върху гроба му беше издигнат бял параклис. Запознати казват, че още приживе той сам е избрал това място за бъдещия си гроб. Няколко години преди да бъде убит, Илия Павлов закупил тази част от земята между манастира и резиденцията. Върху нея днес е издигнат белият параклис – гробница.

Приживе босът на „Мултигруп“ бил влюбен в красотата на Арбанаси. При всяко идване той посещавал манастира „Св. Николай“ под бившата правителствена резиденция. Параклисът в него носел името на св. пророк Илия и в него Павлов прекарвал дълги часове в размисъл.

Илия Павлов

Съвсем логично той станал и един от най-големите дарители на манастира.

Друг вече покоен бизнесмен – Емил Кюлев, също приживе дарявал черкви и манастири. Той е сред най-големите дарители на храма в Руните, изграден от баба Ванга.

Бившият кмет на пазарджишкото село Семчиново и известен герой от борческите времена – Димитър Джамов, вдигна храм със собствени средства за чудо и приказ. Още докато го строеше, той обясни, че църквата ще е в „стар царски стил, каменна и много красива“.

Емил Кюлев

Тя се намира в родното му село Семчиново и е наречена „Св, Димитър“. Твърди се, че по време на строежа съселяните му стигнали до абсурдната идея да го изрисуват като светец сред иконите в иконостаса. Димитър Джамов е бивш национал по борба свободен стил, бивш шофьор на шефа на „Мултигруп“ Илия Павлов и бивш застраховател.

Легендарните Братя Галеви също са вписани като ктитори на параклиса в парк „Рила“ край Дупница.

Храмът носи името на свети Иван Рилски и е осветен преди две години.

Той е построен на място, където по време на строителни работи е открит чудотворен камък с изобразени върху него образи на Света Богородица, света Петка и свети Мина.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *