Как най – лесно се губят пари

Скорошно проучване показа, че 65% от хората гледат с вяра в бъдещето и смятат, че през новата година ще имат по – големи шансове да забогатеят. И наистина – да сте оптимистично настроени е чудесно, но усмивката на лицето рядко ще ви помогне да спестите пари. Защото финансите са наука, в която математиката играе главна роля и без точни сметки няма да стигнете доникъде. Избягването на реалността е доста опасна, а ето и петте най – чести причини, поради които хората губят пари.

пари

Пренебрегвате семейния бюджет

60% от хората признават, че въобще не правят сметка с какво разполагат и колко действително могат да изхарчат. Психолози сравняват домашния бюджет със здравословната диета, при която всичко е написано и разграфено до минути (в случая до стотинки). Ако изпитвате затруднения със средствата, въведете военен ред. Следете изкъсо всеки разход – от тока до кафето в обедната почивка. Така след 3 месеца ще имате категорично ясна представа къде бъркате и какво ви спъва.

Търсите евтиното и не пазарувате рационално

Всички сме ставали свидетели на огромните опашки в супермаркетите, когато обявят изгодна промоция. Повечето хора обаче въобще не осъзнават, че в много случаи всъщност оставят повече пари в магазина и в крайна сметка са ощетени. Защото опитните търговци намаляват цената на едно, но вдигат на всичко останало. И когато накрая удариш чертата (ако се сетиш) осъзнаваш, че си нагазил здраво в червената зона. Просто бъдете умни и не се поддавайте на чувствата. Вземете само което наистина ви е необходимо и ще ви бъде от полза. Апропо, трябва ли ви наистина комплект от 10 вълнени шапки?

Закъснявате с плащанията

Друга основна причина за разклатено финансово състояние е закъснението с редовните плащания. 33% от анкетираните признават, че когато закъснеят с вноската за кредита само махват с ръка (е, един лев наказателна лихва на ден не е голяма работа), но когато се наложи да извадят 50 вместо 40 лв се чувстват адски зле и съжаляват. Просто плащайте сметките си навреме.

Избягвате разговорите за пари с партньора

Разнищването на семейните финанси е тежка и досадна тема, която често става причина за караници и разводи. Въпреки това с партньора си намерете общ език и заедно изградете добра стратегия за физическо и икономическо оцеляване.

Прекалявате с харчовете по време на празник

Всеки от нас иска да разпусне по празниците, но не всеки може да си го позволи. Да си изкараш добре е едно, но да купиш златни обеци за 2 000 лева на гаджето (когато няма какво да ядеш) съвсем не е най – добрата стратегия. Нашите близки не държат толкова на скъпите подаръци, колкото на доброто отношение. Бъдете мили и любезни, подарете си хубави моменти, но без да прекалявате. Защото после главата боли.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *