5 начина да разобличиш лъжец

Често се сблъскваме с хора, които по една или друга причина се опитват да ни излъжат. Някои го правят за забавление, но други имат за цел да причинят реални щети. За съжаление растящият нос на лъжливия Пинокио съществува само в приказките и единственият метод да се предпазим от мошениците, е да се усетим сами. Ето кои са петте най – характерни поведенчески реакции на изпечения лъжец.

пинокио

Рязка промяна в поведението и интонацията

Когато някой започне да лъже по какъвто и да е повод, обичайно се наблюдава характерна промяна в неговото поведение и интонация. Ако познавате човека лесно може да се усетите, защото знаете как се държи по принцип, по – опасно е когато се срещате за първи път. В такъв случай не чакайте помощ от небето, а атакувайте първи. Направете нещо като интервю, при което задавайте въпроси, чиито отговори предварително знаете: „Какво е вашето пълно име” или „Къде живеете”. По този начин ще разберете как се държи, когато говори истината и съответно после ще можете да усетите лъжата.

Лъжецът рядко казва „Аз”

Психолози разкриват, че лъжците рядко говорят в първо лице. Вместо да казват „Аз”, предпочитат да се представят в трето лице, за да се дистанцират от лъжата. Типични примери: „Ах, това е просто едно момиче, което обича да кара ски” или „Наистина, той обича да слуша джаз”.

Винаги има отговор за всичко

Ако попитате някой какво е правил миналата седмица, повечето хора ще трябва да се спрат поне за секунда и да помислят. Щом вашият човек на секундата изстреля отговора си това показва, че е репетирал предварително, особено ако в твърденията му не се забелязва никакво колебание.

Често се ядосва и засяга без причина, извършва ненужни действия

Друг сигурен показател е, когато лъжецът извършва някакво уж случайно физическо действие, за което всъщност няма причина – ненужно почиства очилата си, изтупва си панталона, връзва връзките на обувките, почиства масата пред себе си. Тази поведенческа реакция се дължи на съзнанието, че лъже и това го прави неспокоен (подсъзнателно чувство за вина). Това може да бъде особено вярно, ако лъже някого, когото обича. Например невярната съпруга може да се държи нахакано пред чуждите, но пред любимия съпруг (на когото сложи рога по погрешка), ще се оплита и заплита като пиле в кълчища.

Лъжецът многократно провъзгласява своята честност

За да ни убедят в правотата и искреността си, лъжците често използват фрази, подчертаващи валидността на техните изявления: „винаги казвам истината”, „кълна се в Библията”, „Бог ми е свидетел” или „аз съм честен докрай”. Имайте едно наум, когато някой твърде често се позовава на религията.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *