Помощ! Facebook профила ми е хакнат!

9 стъпки за изчистване на хакнат Facebook акаунт

Тази сутрин телефонът просто полудя – всичките ти приятели се изредиха да питат защо си наблъскала профила си във Facebook със снимки на грозно разкрачени голи жени и какво значат глупостите, които им пишеш на съобщения. По моя сметка акаунтът ти в социалната мрежа просто е хакнат и някой си е направил една много лоша шега. Ето какво да направиш.

facebook hack

Установи проблема. Най – очевидният признак за хакерска атака е лавината от съобщения, които приятелите ти ще получат от твое име. Други симптоми са писма от непознати в пощенската ти кутия, както и цялостно забавяне в скоростта на връзката с интернет.

Промяна на паролата. Най- честият начин да се пробие чужд акаунт е чрез кражба / налучкване на данните за вход в системата. Много хора допускат грешката да поставят лесни пароли като “God”, “Password”, “Parola” и други подобни, които лесно могат да бъдат отгатнати от злодеите (вие от тях ли сте?). Този път сложете нещо по – силно, като използвате комбинация от малки и големи букви, специални символи, числа. Друг по – драстичен метод е да изискате окончателно закриване на профила ви, но после ще трябва да събирате контактите си отново.

Стартирайте антивирусна програма. Въпреки че на софтуера за лов на вируси не може да се вярва напълно, хубаво е да поддържате личния си компютър и да сканирате минимум веднъж на няколко дни. Все пак програмистите на големите фирми за компютърна сигурност също не са за изхвърляне и програмите често хващат злонамерен софтуер. Може да използвате безплатните версии на Check Point, Windows, Avast или въобще каквото ви се харесва.

Проверете настройките на профила. След като си върнете собствеността на откраднатия профил, проверете дали хакера не е сменил настройките за поверителност. Не гледайте само имената и профилната снимка, а и електронната поща на която получавате известия, начинът за трансфер на пари (ако използвате подобна услуга), въобще всичко.

Информирайте приятелите си във Facebook. Просто им напишете съобщение и признайте какво се е случило. Навярно някои от тях са сериозно обидени от действията, които хакерът е извършил от ваше име.

Помислете за паролите си и в други онлайн приложения. Ако досега сте използвали една – единствена парола за всички места където имате регистрация, незабавно поправете тази груба грешка. Сменете всички данни за достъп до вашите акаунти, ако не можете да запомните новите стойности си ги запишете на лист хартия и го пазете. Забележете, че условието за правилно съхранение на паролите е да не са в работния ви компютър – той също може да стане обект на хакерска атака.

Потърсете помощ от доставчика на интернет. Той трудно ще си признае каквато и да било вина (независимо дали има или не), но все пак може да ви даде някои полезни съвети. Също така би могъл да смени някои настройки на системата, които да отрежат достъпа на хакерите поне на първо време.

Актуализация на софтуера. Да, ъпдейтите наистина са нещо ужасно досадно и се появяват точно когато не трябва. Знам, че бързаш и нямаш време, но все пак натисни бутона Update Now, а не Remind me Later. Последните версии обикновено имат сериозни поправки по отношение на сигурността.

Въведете допълнително ниво на защита. Големите доставчици на интернет услуги като Google например, имат доста сериозни инструменти, с чиято помощ можете да добавите втори слой на сигурност. Така например можете да настроите всяка важна промяна да става чрез потвърждение с СМС.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *