Как да подобрите работата на Windows базиран компютър

Следвайте тези лесни стъпки, за да удължите живота на своя PC

почистване на компютърПочиствайте редовно боклука

Непрекъснато се изненадвам когато осъзнавам за пореден път, че много хора въобще не си правят труда да почистват компютрите си от натрупаните в тях боклуци. Причината за това не е мързел или безволие – те просто не знаят, че трябва да го направят. Имайте предвид, че всяко включване на машината и всяко посещение в интернет задръства системните папки с временни файлове, свалени програми, настройки и логове (списъци с нещата които се случват). Когато те станат твърде много, това определено затормозява хардуера и операционната система, което се изразява в по – бавно действие.

Как да почистите компютъра?

Съществуват много професионални програми. Някои от тях са безплатни, за други трябва да похарчите 30 – 50 долара, но сега няма да обсъждаме предимствата и недостатъците на отделните приложения. Предлагаме ви да разгледате CCleaner, която според експертите е едно от качествените безплатни предложения.

Също така Windows има собствени инструменти за почистване Disk Cleanup. За да намерите приложението, отидете както следва:

Start -> Programs -> Accessories -> System Tools

Подредете файловата система

Windows се нуждае и от подреждане на файловете. За това също има вграден инструмент, който се нарича Disk Defragmenter. Използвайте го след почистване.

Start -> Programs -> Accessories -> Disk Defragmenter

Отървете се от лошия софтуер

Сигурен съм, че на вашия компютър има поне няколко ненужни програми, които работят във фонов режим (със или без ваше знание), които затормозяват работата му и изнервят вас самите. Това включва шпионски приложения, троянски коне, вируси и много други, които най – общо се наричат зловреден софтуер. Имайте предвид, че антивирусните програми рядко успяват да хванат нарушителите, защото голяма част от тях сами по себе си се броят за безвредни. За да ги арестувате и отстраните е нужно да използвате други приложения, като специалистите препоръчват безплатната версия на Malwarebytes. Съвети:

Винаги актуализирайте базата с антивирусни решения, преди да сканирате
Стартирайте Malwarebytes -> Актуализиране – Провери за актуализации – Сканиране – Бързо / Пълно сканиране – Премахване

Инсталирайте програми за защита

Това включва antivirus, firewall, anti – spyware. Предложенията в тези ресори също са много, безплатни и платени. По отношение на антивирусната защита Microsoft Security Essentials върши отлична работа.

Редовно изпразвайте кошчето

Не си мислете, че ако сте изпратили даден файл в кошчето, то той е заличен напълно от паметта. За да избегнете натрупването на ненужен боклук върху твърдия диск, просто редовно изчиствайте.

Desktop -> Recycle Bin – Десен бутон – Empty Recycle Bin

Почистете вашия Desktop

Въпреки че наистина е най – удобно да държите различни файлове на работния си плот заради лесния достъп, това не е препоръчително. Защото всичко на десктопа заема място от оперативната памет и по този начин забавя бързодействието. Вместо да хвърляте всичко на десктопа, ненужните неща изтрийте, а които ви трябват – просто съхранявайте в папки някъде по твърдия диск.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *