За ползата от домашните любимци

„Какво, куче или котка в къщи!? Само през трупа ми!”

Това са обичайните думи, с които съвременната домакиня посреща перспективата да позволи на децата си домашен любимец. Наистина, ако си вземете някакво животинче грижите ви ще се увеличат, но те са далеч по – малко от ползите, които ще ви донесе възпитаното кученце или котенце.

домашни любимци

Психолози обясняват, че животните действително правят живота ни по – добър. Колкото и изтъркано да звучи подобна фраза, тя напълно отговаря за истината и това е доказано от доста време насам. Учените разделят ползите на три основни вида: физически, психически и емоционални

„Удивително е да знаеш, че някой очаква завръщането ти вкъщи с нетърпение и не иска нищо друго, освен да те види. Удивително е и колко много любов и смях въвеждат в живота ни, и как се сближаваме помежду си заради самите тях”, казва американският психолог Джон Грогън и допълва, че домашните любимци са най – сигурното средство срещу социалната изолация.

Психическите ползи от играта с любимото животинче също са огромни. Този простичък акт на приятелство повишава неимоверно много производството на серотонин и допамин, често наричани хормони на щастието. Домашните любимци са и незаменими приятели на страдащи от аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност деца.

Що се отнася до физическите подобрения, животните предотвратяват инфаркт и инсулт. Много пъти е наблюдавано, че кучетата и котките променят поведението си спрямо собственика, когато например има колебания в нивата на кръвната му захар. Освен това допринасят за намаляване на тревожността и стреса от напрегнатото ежедневие.

Така че, не се колебайте, а при първия удобен случай си вземете един космат приятел, който ще изпълни живота ви с положителни емоции. Но все пак, не забравяйте да го възпитате добре.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *