Бирата ни лекува, кафето разболява

Напук на всички досегашни твърдения, бирата удължава живота! Това заявиха учени от Тел Авив, които проведоха задълбочено проучване върху влиянието за здравето на някои от най – разпространените храни.

бирата полезна за здравето

По време на работата си, изследователите разбраха, че алкохолът удължава теломерите на хората, а кофеинът ги скъсява. Теломерите са крайните части на хромозомите и са изключително важни за стабилността на клетката. Много експерти твърдят, че изпълняват ролята на ДНК часовник, който по биологичен път отчита живота на клетките.

Когато теломерът стане твърде къс, клетките просто спират да се делят и в крайна сметка умират. Ако хромозомните окончания се скъсяват прогресивно това не е на добре, защото се определя като ускорено стареене и предразполага появата на поредица от заболявания. Тоест, колкото по – дълги са теломерите, толкова по – дълго ще живеете.

При провеждането на това проучване, учените взели под внимание всички основни фактори на съвременното общество – стрес, замърсяване на околната среда, хранене, тютюнопушене и прочие. Клетките били изследвани в условията, при които се отделят вредни свободни радикали. Най – потресаващо върху теломерите било влиянието на кофеина, който ги скъсява жестоко дори в много ниска концентрация.

Кой е крив и кой е прав?

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *