Цели 18 убийства в кървавия списък на Иво Богьовеца

Йосиф Йосифов - Иво Богьовеца

  Верният съратник на костинбродския гангстер Йосиф Йосифов – Иво Богьовеца, ще бъде обвинен съвсем скоро от МВР за няколко поръчкови екзекуции. Това сензационно научихме от свой източник във Вътрешното министерство.

Ивайло Симеонов – Богьовеца е разследван като съпричастен в рекордните 18 поръчкови убийства. Ако данните на МВР за Иво Богьовеца се оправдаят, то дясната ръка на Йоско Костинбродския без всякакво съмнение ще се сдобие с етикета килър №1 на България.

Според антимафиотите поръчковите убийства, извършени от Богьовеца, са реализирани от средата на 90-те години на миналия век до 2010 г., като основните поръчители на покушенията са били Алексей Петров – Трактора и дупнишкото дуо Пламен Галев – Ангел Христов.

Богьовеца е част от зловещата банда на Йоско Костинбродски. Освен него в нея са и Вергил Славов, Пламен Симеонов, Георги Гълъбов – Скинаря, както и Иван Йосифов – Банката, който е син на Йоско. Към престъпната шайка се числи и синът на Богьовеца, който се казва Йордан Йорданов. В някои от престъпните дела на опасната бригада са участвали и Кристиян Тодоров, Николай Рашков – Кокошката, Александър Йорданов – Сашко и сърбин с прякор Радето.

Йосиф Йосифов - Йоско

Според запознати Богьовеца е най-жестокият член на групата. Отговорен е за няколко стрелби, от които по чудо жертвите са се спасили живи. Богьовеца е участвал пряко и в двата неуспешни опита за убийство на ромския бос Киро Японеца.

На 12 юни 2003 г. Японеца бе прострелян в колата си от килър моторист с каска и маска на главата. Инцидентът стана в квартал „красна поляна“. Тогава Кирил Кирилов се отърва с рана в лявото рамо, а очевидци на стрелбата твърдяха впоследствие пред ченгетата, че по него са били изстреляни 5 куршума.

Две години по-късно мъж с маска на лицето гърмя отново по Киро Японеца. Покушението стана на 9 април 2005 г. в центъра на София на бул. „Васил Левски“. Самият Киро Японеца разкри преди месец в ексклузивмо интервю, че оживяването му след куршума в главата е истинско чудо в медицината. Куршумът и до ден днешен е в главата на ромския бос.

Към днешна дата службите за сигурност имат оперативни данни, че и при двата атентата срещу Киро Японеца човекът, който е натискал спусъка, е Иво Богьовеца. Самият Кирил Кирилов е на мнение, че жестоката поръчка е възложена на Богьовеца от Алексей Петров – Трактора.

Йосиф Йосифов – Йоско (вляво) на подсъдимата скамейка заедно с другия член на престъпната група и Вергил Славов

Името на Ивайло Симеонов нашумя за първи път публично при убийството на ромския бизнесмен Тани Танев от Долни Дъбник.

На 12 януари 2008 г. Александър Йорданов застрелва Тани Танев със седем куршума пред заведението му в града. За организацията на „убийството щ имало бюджет от 50 000 лв., платени от Станчо Владов от Костинброд. Според прокуратурата мотивът за убийството е бил неуредени финансови отношения между Станчо и жертвата, който е и кръстник на детето му. 50-годишният строителен предприемач Владов и по-възрастният Танев се познавали отдавна, работили са заедно, даже се падали далечни братовчеди. Покрай общия им бизнес Тани научил, че Владов върти в столицата имотни измами още от 2005 г., като про-дължавал аферите и през следващите 2 години.

„Ще те издам в полицията, ако не ми платиш“, предупредил Танев ромският бос Станчо Владов.

Прокурори са доказали, че в началото Владов е давал различни суми в брой на Тани Танев. Парите се давали на ръка и затова размерът на кеша не може да бъде установен с точност. В началото на 2008-а обаче Владов не издържал на изнудването и решил да разчисти докрай сметките си с рекетьора. Притисканият плаща за мократа поръчка на Ивайло Симеонов – Богьовеца и Вергил Славов всичко 50 хиляди лева. Няма представа, че двамата са я прехвърлили на Александър Йорданов, но намаляват тарифата, като му дават само 10 бона.

На 12 февруари 2008 г. Ивайло, Александър и Вергил идват в Долни Дъбник с тъмен хюндай. Преди това са разузнали, че Танев, който живее и работи в столицата, се е върнал за кратко в родния си град. Проучили са неговите навици и са наясно, че обичайно замръква в собствената си кръчма. 10 минути след 22 ч. забулен мъж се стрелва от улицата през отворената врата на заведението, хвърля се към живата мишена и открива огън.

Тани получава 7 куршума в главата и в сърцето и умира на място.

По това дело Богьовеца е съден, но е пуснат на свобода с мярка парична гаранция. Делото срещу него, авера му Вергил и прекия убиец Александър Стоянов е известно като „Килърите 2″.

Името на Ивайло Симеонов – Богьовеца попада в папките и по друго дело – срещу Йоско Костинбродски и групата му за наркотрафик и разпространение. В обвинителния акт на Специализираната прокуратура е записано, че Йосиф Йосифов, Ивайло Симеонов и Вергил Славов са изградили стройна мрежа от дилъри от различни нива на йерархията за пласиране на хероин, амфетамин и канабис в района на гр. Костинброд, в столичните квартали „Люлин“ и „надежда“ и в с Искрец, община Своге. Бандата имала дилъри дори в центъра на София, за които отговарял разбойник с ексцентричния прякор Сашо Клитора.

Групата завзела крайните столични квартали, възползвайки се от вътрешноконкурентните борби на софийските наркогрупи, както и от отстраняване на възлови играчи след акции на МВР и прокуратурата.

В групата действала непоклатима „система за сигурност“ – връзките се осъществявали с радиостанции и различни мобилни номера, а редовите били с ограничен достъп до ръководните нива. Йосифов строго контролирал преките си помощници. По тези престъпления Вергил Славов и Иво Богьовеца бяха арестувани от ГДБОП през 2010 г. Милостив съдия обаче ри пусна скандално на свобода срещу парични гаранции съответно от 5000 и 3000 лв.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *