Цв. Цветанов награждава полицаи – биячи с ръководни постове в МВР

Цветан Цветанов

  Офицери, участвали в полицейско насилие, завършило с пребити и дори умъртвени хора, вместо да бъдат уволнени от МВР, в последно време се издигат на високи позиции в една от най-тайните служби – Специализираната дирекция „Оперативни технически операции“ (СДОТИ). В тази секретна дирекция ченгетата са цивилни и се занимават с проследяване и наблюдение на заподозрени в престъпления. Те са непознати дори за колегите си от другите служби в МВР. Вероятно поради тази причина точно там са скрити участниците в кървавите инциденти.

Това разкриват отлично осведомени източници, които не крият възмущението си от този резил. Те подчертават, че зад това кариерно израстване стоят приятелите кумове Цветанов и Флоров.

Станимир Флоров

Един от големите скандали, в който полицаи пребиват баща и син, се разиграва в далечната 1999 г. край Щъркелово гнездо. Тогава бизнесменът Светльо Шишков и синът му Славейко карат лодка в язовир „Искър“. Изведнъж върху тях се посипва дъжд от куршуми. След това са нападнати и пребити от седем ченгета от тайната служба „Бюро за оперативно издирване“, която днес се нарича СДОТИ. Биячите пристигат с два джипа без номера.

Светльо Шишков е с четири счупени ребра, също и много охлузвания. Синът му е също е пребит, но без счупвания. Започва разследване, полицаите твърдят, че помислили бащата и сина Шишкови за шпиони. Двамата уж дебнели какво става в близката база на МВР.

Седмината биячи са уволнени от МВР, поне такава е официалната информация по това време. Военният съд протака с години делото срещу побойниците и накрая го прекратява. Шишкови обаче осъждат България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург и наскоро им бяха присъдени 19 хил. евро обезщетение.

Ганчо Въчков - Ганеца

Полицаите, които ги потрошават, сега се оказват на високи постове в МВР. Красимир Милушев тогава е бил заместник-шеф на службата. Сега е временно изпълняващ длъжността началник на група в СДОТИ и му предстои да се яви на конкурс, за да стане титуляр, твърдят източниците. Този човек, който навремето е участвал в кървавия побой над семейство Шишкови, сега е и председател на Независимия синдикат на МВР. Според запознати възходът в кариерата му се дължи на приятелството му с директора на ГДБОП Станимир Флоров. Той изпраща Красимир Милушев на школа на ФБР в Будапеща преди 3 години, като е използвана бройка, отпусната на ГДБОП.

В групата, нападнала навремето баща и син Шишкови, има и две жени. Едната от тях вече е напуснала МВР. Другата обаче – Юлия Панайотова, сега е отново на висока позиция като началник група в СДОТИ. Друг участник в инцидента край язовира е Росен Крумов. Сега той е шеф в СДОТИ, и то в проследяващия сектор. На хубава работа в ДАНС е настанен Добри Маринов, който също е участвал в скандала край язовира.

Журналистическо проучване показа, че в най-тайната служба на МВР СДОТИ на ръководен пост е поставен и полицаят Георги Траянов, който през 1999 г. ръководи операцията, в която бе убит автокрадецът Ганчо Въчков-Ганеца. Тогава МВР разпространи версията, че Ганеца се е самоубил. И за тази „брилянтна“ операция Европейският съд за правата на човека неотдавна осъди държавата да плати 30 000 евро на родителите на Ганеца. Причината е, че тази полицейска акция не е била планирана и осъществена правилно. Днес нейният ръководител, който тогава е служител в криминална полиция, сега отново е на ръководна позиция, но този път в СДОТИ.

Друг полицай със скандална слава – Александър Вълков, е приютен в ГД-БОП. През 1998 г. той прострелва смъртоносно 19-годишния Айредин Мустафов от плевенското село Славяново. Инцидентът става, след като ченгета от две служби на МВР се връщат от безуспешно преследване на Ганчо Въчков Ганев-Ганеца. По пътя засичат колата на Айредин Мустафов, стрелят и го убиват, въпреки че той няма абсолютно никаква връзка с Ганеца. Родителите на убитото момче споделят, че синът им освен че е бил прострелян, той е бил и зверски пребит. Преди погребението, близките заснели тялото му и по него личали следи от грайфери. През 2000 г. спецполицаят от Бюрото за оперативно издирване Александър Вълков е осъден на 4 години затвор от Софийския окръжен военен съд. Следва обжалване и потулване на делото. Вълков не е стъпвал в затвора, а сега е служител в ГДБОП, твърдят източниците.

 

Сергей Кацаров

Съсед на Флоров командва тайната служба

Семейните приятели и кумове Цветан Цветанов и Станимир Флоров хората, които дирижират СДОТИ. Шефът на тайната служба Сергей Кацаров е протеже на Станимир Флоров. Двамата са близки от години, когато работят заедно по следене на чужди дипломати.

В момента според източници, предстои да бъде издигнат и съседът на Флоров – Любомир Кръстанов. Сега той е шеф в службата, но е временно изпълняващ длъжността. До няколко дни ще се проведе конкурс, за да стане титуляр. Според източниците, Кръстанов коли и беси в СДОТИ и всички му имат страх, вкючително и началникът Сергей Кацаров, защото минава за изключително близък с Флоров. Двамата са съседи в „Дианабад“. Родителите на Кръстанов имат на свое име апартаменти в Слънчев бряг и Несебър, а също и на столичната ул. „Иван Сусанин“. Според достоверни източници те обаче си живеят в с. Кубратов.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *