Станимир Флоров пази в тайна екзекуторите на Джиджи

Йордан Цонков - Джиджи

  22 януари 2009 година. Малко преди полунощ в полицията се получава сигнал, че е убит Йордан Цонков – Джиджи – легендарен крадец, който е близък на Таки.

През деня на същата дата за директор на ГДБОП е назначен Станимир Флоров. Досега е бил шеф на отдел „наркотици“ в службата.

Както вече бе писано в пресата, Флоров е бил в по-особени отношения с наследника на наркоимперията на ВИС-2 Христофорос Аманатидис – Таки, за когото източниците ни твърдят, че е информатор на МВР и покровителстван от вече отстранения шеф на ГДБОП. Около датата 22 януари 2009 година Таки се изпарява от България и все още не е издирен въпреки намесата на Интерпол.

Убийството на Джиджи остава неразкрито и до днес.

Неизвестен досега килър го причаква в квартал „Люлин“, където живее. 44-годишният Йордан Цонков е с лъскав мерцедес. До него се вози любовницата му.

Станимир Флоров

Убийците изпразват два пълнителя в тялото му и изчезват.

Джиджи е от ромски произход. Живее в квартал „Люлин“ от 20 години. Започва с кражби от апартаменти в началото на 90-те г. и постепенно трупа състояние. Организира своя банда за взломни кражби от жилища и офиси. Още като тийнейджър около него се върти Христофорос Аманатидис – Таки, който след това ще стане наркобос номер 1 в България. Таки е едно от момчетата на Джиджи.

Учи се на занаят от него и го уважава като родния си баща. Благодарение на него се замогва още докато е на 22-23 години. Постепенно Таки излиза от панелните апартаменти в „Люлин“ и влиза в баровските вили в кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Княжево“.

След обирите по жилищата той влиза в наркобизнеса и се насочва към групировката ВИС. Постепенно печели доверието на Георги Илиев, който му поверява все повече парчета от престъпната империя.

Христофорос Аманатидис - Таки

Учителят му Йордан Цонков – Джиджи остава да живее в „Люлин“. Изкупува за себе си и роднините си цял етаж от панелен блок, който превръща в своя крепост. Живее там със съпругата си и двете си деца. Джиджи вече не краде по апартаменти. Има своя банда за банкови обири и я ръководи дистанционно. С това се занимава и към момента на смъртта си.

„По убийството на Джиджи не се работеше, въпреки че имаше какво да се свърши. Случаят се замете при новия директор а в престъпните среди ни се смееха“, спомня си служител на ГДБОП по това време, сега вече бивш. Той припомня, че в деня на назначаването на Флоров за шеф мистериозно умира още един бандит, който е свързан с отвличанията – Пламен Куцаров. Куцаров е арестуван в дома си, защото е прихванат със СРС да преговаря със съпругата на отвлечения Кирил Цветанов – Цигането, също от „Люлин“. Куцаров е човек на Джиджи. Той умира на 22 януари 2009 година, докато полицаи от ГДБОП го транспортират до ареста. Още тогава се прави връзка между убийството на Джиджи и арестувания за отвличанията Пламен Куцаров, за когото се предполага, че може да пропее и да потопи не само бандити, но и много ченгета. Джиджи е разстрелян часове след ареста на Куцара, а запознати си спомнят, че тогава под ръководството на Флоров от ГДБОП започва да тече информация за операциите.

Убийството на Джиджи отава неразкрито и до днес, за смъртта на Куцара съдят двама полицаи от ниските нива на службата, а Таки продължава да е на свобода. Точно в него е ключът от загадката за убийството на Джиджи и връзките на Флоров с подземния свят, категорични са бивши служители на ГДБОП.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *