Наркомафията вече се отчита на Росен Стъкларя

Златко Баретата мина в запаса
Златко Баретата мина в запаса

  Росен Стъкларя, Весо Паяка, Радо Ланчето – ако се чудите откъде са ви познати тези имена, не ги търсете в шарените комикси. Чували сте ги в криминалните новини и репортажите от Съдебната палата през последните години. Това са новите царе на хероина и „белото“ в столицата. Амбициозните босове, които само допреди няколко години бяха лейтенанти в структурите на Таки и Златко Баретата, вече са „полковници“ и „генерали“ с тънко изплетена наркомрежа и във всички по-големи градове в страната.

Вътрешното министерство доскоро обясняваше, че след разгрома на Бандата на чуковете и „Фирмата“, пласментът на опиатите е обезглавен. Росен Кръстев, известен като Росен Стъкларя, обаче само за година-две успя да подчини уличните дилъри и вече разполага с изключително дисциплинирана армия. Източник от тези среди обясни пред журналисти механизма, с който е подчинил стотици дребни дилъри. Първо, уличните шанаджии са респектирани от факта, че чичо му е на висока позиция в Главна дирекция „Национална полиция“.

След това кървавите побои над неорганизираните улични дилърчета и конкуренцията изиграват своята роля. „Росен пребиваше хора из цяла София, заключваха го и само след 2 часа беше на свобода“, разказват потърпевши от силовите му похвати. Те са убедени, че хвалбите на Росен Стъкларя за изключителната му близост с влиятелни магистрати са голата истина. Самият той през последните години е несменяем свидетел по всички знакови дела срещу наркобосове. Показанията му имат голяма стойност, благодарение на която част от бандата на Таки е вече с присъди. Останалите от люлинската група също си чакат реда за затвора след неговите свидетелски разкрития. Само от най-непопулярната отрова – хероина, стройната организация на Стъкларя продава над 10 кг месечно в столицата. За паричните потоци дава представа фактът, че от 1 грам се правят по 10 дози, а една доза струва 10-12 лева.

Златко БаретатаДясната и лявата ръка на Стъкларя са Весо Паяка и Ради Ланчето. Веселин Христов, по-известен като Весо Паяка, е люлински кадър. През последните 6 месеца е пласирал над 20 кг кокаин, пресмятат източниците. С бой и заплахи, че има свои хора в СДВР, той подчинил 40 улични дилъри, които работят в „Младост“ и „Дружба“. На пряко подчинение на Паяка са Иван Кубинеца, чието истинско име е Иван Михайлов, и Тодор Богровеца – Тодор Стоилов. Богровеца надзирава продажбите на хероин. Той е съден за наркоразпространение през 2007 и 2009 г., но явно присъдите не са го мотивирали да напусне системата. Иван Кубинеца също е бил клиент на специализирания съд за продажба на опиати. Описват го като опасен и брутален тип, който ръководи банда, специализирана в рязането на уши. Досега обаче Иван Кубинеца ловко се изплъзва от Темида, въпреки че е разследван и за убийство. На 10 февруари 2009 г. в дома си е пребит 31-годишният Виктор Йотов. Той е пласьор, който се е разкаял за бизнеса си и е обявил, че напуска. Неизвестни го смазват от бой. Едва на сутринта го намира гаджето му. В „Пирогов“ му правят поредица от операции, но той умира след 5 дни. Михайлов е разследван за смъртта на дилъра, но до обвинение не се стига.

Друг ръководен кадър на пряко подчинение на Росен Стъкларя е Ради Ланчето. Той е с много силни позиции не само в столицата, но и в цялата страна. Неговата бригада е истински полк от стотина човека. Ради Ланчето е сложил ръка на циганската махала около бул. „Константин Величков“, пуснал е пипалата си и из Черноморието. Ланчето е с голям авторитет в циганската махала на Варна, а местните дилъри зареждат от него хероин. За интересите на Ради в морския град се грижи Сашо Бопаджията, чийто странен прякор е заради баща му, служител в местната БОП. Русе, Пловдив, Стара Загора също се захранват с наркотици под контрола на Ради Ланчето.

В столицата неговият най-кадърен лейтенант е Мартин Хахото. Той е роден на пъпа на столицата на две крачки от хотел „Рила“. Семейството му е имало преуспяващ частен бизнес, но той самият става наркоман и изшмърква огромно състояние. След това започва да работи като дилър и се издига в йерархията. Минава за доста хитър и също парадира с връзки в полицията. В момента на Мартин Хахото са подчинени 70 улични търговци, които развиват смъртоносния си бизнес в районите на Първо, Второ и Пето РПУ-та в София. „Превъзпитал ги е с шамари, които е раздавал лично. Така е успял да измести Жабите, Гено и Иван Слънцето от централните квартали. Винаги се движи с тайфа от поне 10 гавази.

Мартин, въпреки че носи прякора Хахото, има нюх на аферист и е майстор на интригите. Той е измислил тънка схема, която му гарантира безопасни печалби. По-дребни дилъри, които не се зареждат директно от него, а работят с други доставчици, имат великодушното му съгласие да работят в неговия район. Единственото му условие е да му плащат наем. Седмично арендаторите се отчитат с от 400 до 1000 лева. Хахото стои отстрани и само прибира парите. Когато полицията заключи дребните дилъри, те топят конкуренцията, като признават, че работят за Радо Темерута, Владо Късия и Жабите.

Директно пред Росен Стъкларя се отчита и Мони Малкия. През последните години той е изместил Джуката и Жабата от центъра на София. Неговите лейтенанти са Цецо Надежденски и Шекера. Двамата си поделят територията около Трето РПУ в столицата, като Шекера е безспорен авторитет в „Света Троица“.

Противно на очакванията героят от миналото Илиан Варсанов също не се е кротнал като женен мъж. Завършилият „Педагогика на умствено изостанали деца“ в СУ „Св. Климент Охридски“ държи района на 6-то РПУ в столицата. Подобно на Хахото, и той предпочита да отдава под наем територията си която контролира. Условието му било да работи с арендатори, които продават предимно трева, амфетамини и кокаин, защото той пласирал хероин. Личните му предпочитания били към кокаина, а запознати с вкусовите му навици твърдят, че носът му е окапал от шмъркане. Наемателите му пищят, че Варсанов непрекъснато парадира с връзките си в Шесто РПУ. Той веднага топял пред ченгетата дилърите, които не се зареждат от него и не му плащат наем.

Групировката на Росен Стъкларя има твърда финансова политика и държи твърди цени в цяла София. Амфетамините се продават по 10 лева за прахче, а хапчето екстази е 15 лева. Хероинът е по 12 лева дозата. Белият кокаинов прашец е най-скъп – по 140 лева за грам. Паролите, с които се правят поръчките са също стандартизирани, за да няма объркване. „Кака“ е кодовото название за синтетичните опиати, кокаинът е „бялото“, „скъпото“, „вносното“. Хероинът се нарича обикновено „10 лева“ или „12 лева“. От въображението на клиента по-нататък зависи как точно ще се оформи поръчката.

Атрактивни заведения като „Син Сити“, „Найт Флайт“ и „Плаза“ в Студентския град и повечето по-известни кръчми в столицата са територия, в която могат да влизат само хора, посочени от Росен Стъкларя. Те имали право да внасят единствено и само кокаин, а Весо Паяка и Ради Ланчето лично надзиравали тези правила да се спазват.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Наркомафията вече се отчита на Росен Стъкларя"

  1. koмар   29.10.2013 at 17:16

    gluposti na tarkaleta, geroite sa si predishnite, no kakto chukowete , taa i baretata rabotiat ot razstoianie, sas zanijen kontrol i po riadko , no s po jestoki nakazania,…kwo se prawite na oligofreni i mi probutwate keleshi, koito se otchitat wsiaka sedmica w zavedenia, koito policiata znae, a ima i videozapisi na srehtite? Mrashliaci

    Отговор
  2. stamen trendafilov   06.01.2014 at 18:25

    komunisticheskata svinia si napravi prehoda i si sazdade narko prestapnosta

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *