МВР разследва Митко Каратиста за далавери с 50 млн лв.

Димитър Стефанов - Митко Каратиста

  Димитър Стефанов – Митко Каратиста, бивш шофьор на боса от СИК Румен Николов – Пашата, издигнал се до член на Надзорния съвет на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и превърнал се във виден обитател на стопанския елит на София, е разследван от властите заради далавери за над 50 милиона лева.

В началото на седмицата от ГДБОП официално обявиха, че подготвят ареста на Митко Каратиста заради постъпили многобройни сигнали срещу него, в които се споменават имената и на основателите на групировката СИК Младен Михалев – Маджо и Румен Николов – Пашата.

„Търсим го за реализирани от него престъпни схеми, свързани с пране на пари и измами сДДС, както и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки. За случая е уведомена и комисията по борба с корупцията, ръководена от Яне Янев“, обясниха лаконично от ГДБОП.

Антимафиоти подшушнаха пред журналисти, че Митко Каратиста е трябвало да бъде арестуван в понеделник, но два дни преди да се стигне до закопчаването му, висшият ръководител на ЧЕЗ отлетял за Швейцария.

Румен Николов - Пашата

До решението за арест на Димитър Стефанов се стигнало, след като преди десетина дни в ГДБОП четирима бизнесмени се оплакали, че наказателна бригада на Митко Каратиста ги принудила силово да се оттеглят от участието си в търг, организиран от Министерството на отбраната. Търгът бил на стойност 8 милиона лева, трябвало да бъде избрана охранителна фирма, която да пази всички военни обекти в България в периода юни 2013 – юни 2014 година.

Заявки подали 18 фирми, като половината от тях отпаднали още в началото заради сгрешена документация. Сред кандидатите да пазят военните обекти бил и Митко Каратиста, който представлявал интересите на фирмата „Мулти форс“, която в крайна сметка спечелила обществената поръчка. Официално управител на дружеството се води Станимир Пеев, който е бивш бодигард на Митко Каратиста, а преди време стана и кмет на Панчарево, макар и за кратко.

Дни преди официалното обявяване на спечелилата фирма, наказателна бригада на Митко Каратиста нахълтала в офиса на известен столичен бизнесмен. Мутрите – 7-8 на брой, обяснили на охранителния бос, че обществената поръчка трябва да бъде спечелена от „човека на Маджо и Пашата“ и че е по-здравословно да не се взима участие в търга.

По подобен начин били посетени още три офиса на конкурентни охранителни фирми, като на едно от рекетьорските мероприятия пристигнал лично и Митко Каратиста. Той обещал на конкурента да го обезвъзмезди след време с договор за охрана на спортни обекти за 1,5 милиона лева. Срещу това го накарал да завиши цената на предлаганата от него оферта за охрана от 6 милиона лева на поне 7,2 милиона. Причината била тривиална – офертата, подадена от охранителното дружество на Димитър Стефанов до Министерството на отбраната, била за 6,5 милиона лева.

Младен Михалев - Маджо

В крайна сметка почти всички сериозни фирми в охранителния бранш се оттеглили за участие, а търгът бил спечелен от дружеството на Митко Каратиста. Четирима от неуспелите в търга кандидати обаче подали сигнали, че са рекетирани от мутри, които използват имената на Маджо и Румен Николов – Пашата.

Въпросните жалби обаче не са единствената криминална дейност, за която ГДБОП разследва Димитър Стефанов – Каратиста.

Членът на Надзорния съвет на електроразпределителното дружество ЧЕЗ е уличен в източване на приблизително 50 милиона лева от държавния бюджет чрез теглене на ДДС от фиктивни сделки със скрап и метали. „На практика Митко Каратиста е наследил дейността на братя Дамбовци, които се изнесоха в Румъния след акцията срещу Алексей Петров и “Октоподите“, обясняват столични криминалисти.

Димитър Стефанов участвал активно и в измами с електроенергия, освен това контролирал почти изцяло държавните обществени поръчки в спортното министерство на Румен Нейков. Митко Каратиста разполагал с шефски кабинет в Спортната палата и твърдял, че той е истинският министър на спорта.

Димитър Стефанов, който е от столичния квартал „Надежда“, силово налагал охрана и на десетки столични заведения в цяла София. В тази ниша той действал чрез самбистите Николай Петков Чибурашката, Теодор Петков -Манекена, Марин Марин-ков и Михаил Светлозаров – Бърборкото.

Квартетът самбисти се прочу преди година, когато бе арестуван заради рекет и побой над собственика на ресторант „Ниагара“ Емил Петрунов. Оказа се, че бандитите обявили рекет от 10 000 лева месечно на ресторантьора. Той обаче отказвал да плаща и затова бил инквизиран. Днес Емил Петрунов твърди, че е бил малтретиран по заповед именно на Митко Каратиста.

Неофициално се коментира, че само от охрана на ресторанти, дискотеки, нощни барове и други заведения, бригадата на Митко Каратиста прибира по 200 000 лева месечно.

„Димитър Стефанов осигурява работа на бабаитите си, за да държи постоянно около себе си армия от 40-50 биячи. Иначе хората на Митко Каратиста прибират почти всичко за себе си и не отчитат процент от рекета на заведенията на началника си. Това е нещо като „хляб за войската“ – осигуряваш постоянни високи доходи на мутрите си и те са ти верни до гроб“, коментират криминалистите.

 

Охранявал Михалев във Военна болница

Димитър Стефанов – Митко Каратиста, е многократен шампион по карате и личен шофьор и бодигард на ексбаретата Румен Николов – Пашата.

Бойното кръщене на Митко Каратиста в ъндърграунда е на 12 януари 1994 г., когато 20-годишният тогава младеж поема физическата охрана на простреляния Младен Михалев – Маджо във Военна болница.

Основателят на СИК и партньор на Румен Пашата е прострелян пред казино „Севастопол“ от бодигард на Иво Карамански и е откаран в критично състояние във Военна болница. Летописци на ъндърграунда разправят, че Кръстника на родната мафия разпоредил на армията си да щурмува болницата и да ликвидира ранения Михалев. Предусетили плана на Карамански, сикаджиите поставят няколко човека, въоръжени с автомати на входа на болницата. Сред дежурните пред клиниката е и Митко Каратиста заедно с братя Маргини и Дмитрий Минев – Димата Руснака.

В следващите години Димитър Стефанов се налага като един от най-верните хора до Румен Пашата, а и до Младен Михалев – Маджо. Казват, че чрез фирмата си „Омега Груп М“ Митко Каратиста препира десетки милиони левове на Пашата и на Младен Михалев – Маджо.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *