Вальо Бореца ликвидирал Митко Бретона

Вальо Бореца нямал шеф над себе си, прибирал пари от всички мафиоти, за да убива когото му наредят
Вальо Бореца нямал шеф над себе си, прибирал пари от всички мафиоти, за да убива когото му наредят

  Валентин Янев – Бореца, задържан преди месец и обвинен като организатор на разстрела на люлинския касоразбивач Йордан Цонков – Джиджи, може да се сдобие с поредното тежко обвинение. 45-годишният гангстер е подозиран от криминалистите като физическия убиец на Димитър Тодоров – Митко Бретона.

Антимафиотите са подновили разследването за екзекуцията на Бретона, който бе сред основателите на групировката ВИС в зората на демокрацията. Според данни на ченгетата убийството на Митко Бретона, извършено на 16 февруари 2005 г. в столичния ресторант „Бъфало“, е поръчано от гангстерския авторитет от „Люлин“ Пацо Килията и е изпълнено лично от Вальо Бореца.

Във фаталния за Тодоров ден нисък и набит мъж с балтон и с шапка влиза в люлинския ресторант „Бъфало“, докато десетки клиенти обядват. Хладнокръвният посетител открива стрелба през балтона си и прави на решето Митко Бретона, след което спокойно излиза от ресторанта. Екзекуцията на гангстерския авторитет Димитър Тодоров пренареди пластовете в бизнеса с крадени коли. До този момент Бретона бе сред босовете на автомафията и повечето крадци работеха за него и му се отчитаха.

16 февруари 2005 г.: Митко Бретона е разстрелян в ресторант „Бъфало" в „Люлин" от Валентин Янев
16 февруари 2005 г.: Митко Бретона е разстрелян в ресторант „Бъфало“ в „Люлин“ от Валентин Янев

„Димитър Тодоров – Бретона се бе установил в последните години от живота си в Унгария, откъдето организираше трафик на крадени автомобили. Дълго време партньор на висаджията бе Пацо Килията, преди двамата да развалят отношенията си заради откраднати, но неплатени на джамбазите автомобили“, разказват паметливи свидетели на процесите в ъндърграунда.

Те си спомнят, че Митко Бретона първоначално работи с Васил Илиев и заедно с боса на ВИС започва да рекетира вносителите на автомобили втора ръка и да им иска 30% от печалбата.

Впоследствие съвместно с Митко Маймуняка създава стройна гангстерска система за контрол над автокрадци и трафик на возила за чужбина. В бандата на Митко Бретона в средата на 90-те се подвизават даже Димата Руснака и Косьо Самоковеца.

Бретона офейква от България след като извършва убийство и трябва да бъде арестуван. Остава бизнеса си на Пацо Килията и от време на време се връща в страната с фалшив паспорт.

Според ченгетата, разследващи убийството на Митко Бретона, той е разстрелян, тъй като има претенции върху автомафията в България и притиска свои съратници да му плащат по-голям дял от плячката.

„Публична тайна бе, че в автокъщите на Пацо Килията в „Люлин“ се съхраняват крадените коли на Митко Бретона и бандата му. В края на 2004-та Килията и Бретона се изпокараха свирепо и бе въпрос на време единият от тях да бъде убит“, смятат ченгета.

Джиджи - първоначално съратник, а впоследствие и жертва на Бореца
Джиджи – първоначално съратник, а впоследствие и жертва на Бореца

Според тях с екзекуцията на Митко Бретона е натоварен Валентин Янев – Бореца, който се справя успешно. Криминалистите включват Бореца сред заподозрените непосредствено след смъртта на Димитър Тодоров, тъй като той отговаря на описанието на очевидци.

Вальо Бореца обаче се измъква след като предоставя международен паспорт, според който 2 дни по-рано е заминал за, Гърция. В онзи период България не бе член на ЕС и за задгранични пътувания се изискваше паспорт. Днес мнозина криминалисти са на мнение, че Бореца е ползвал полицейски чадър и че печатът в тескерето му на ГКПП Кулата е ударен фиктивно.

„Все още е рано да обявим, че ще повдигнем обвинения на Вальо Бореца за убийството на Митко Бретона. Но да, той е главен заподозрян за този разстрел. Разбира се, за поръчител не можем да говорим – няма как да докажем, че Пацо Килията е човекът, който е платил за смъртта на Бретона“, обяснява пред журналисти столичен антимафиот.

45-годишният Вальо Бореца е подозиран в поне дузина убийства, а сред жертвите му са Йордан Цонков – Джиджи, Иван Пайнавелов – Сапата и Юлиян Лефтеров – Кунгфуто, който бе отвлечен от „Нглите“, но екзекутиран, а не върнат за откуп.

Валентин Янев е заподозрян и в разстрела на Цветан Панков, убит при грабеж в село Капитанци през лятото на 2008-а, както и за убийството на Кочо Михайлов.

„Мнозина смятат, че Вальо Бореца работи за Алексей Петров. Всъщност това не е вярно – Бореца изпълнява мокри поръчки за този, който му плати. Прибирал е пари и от Ицо Исуса, и от Маргина, и от Пацо Килията, а също и от Тони Хамстера“, казват антимафиоти. Според думите му Бореца искал твърд хонорар от 100 000 лева за убийство, но понякога смъквал цената.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *