Хормоните и растежа на косата

kosa-djindjifil

Растежът на косата става на цикли, които зависят от много фактори. Трите фази на растежа на косата са: растеж, застой и падане. Хормоните ни играят важна роля във фазата на растежа и засягат цикъла на живота по различни начини. Затова, никак не е странно, че хормоналният дисбаланс засяга здравето и косата.

Човешките същества в съвременното общество използват косата като начин на изразяване и индивидуалност. Хормоните обаче определят колко дълга ще е косата ни, колко гъста и пр.

Трите фази на растежа на косата са известни също и като: анагенна фаза, катагенна и телогенна. Целият цикъл протича в продължение на няколко години. Въпреки че точната продължителност се променя с възрастта и сезона, анагенната фаза продължава между 3 и 7 години, през които косата постоянно расте. После идва период на покой , наречен катагенна фаза, който продължава няколко седмици. Следва етапа на падане, наречен телогенна фаза, който трае от три до четири месеца. През този период новата коса замества старата. В този период има непрекъснат косопад.

„АНАГЕН – HR“ – КРАЙ НА ОПЛЕШИВЯВАНЕТО СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ! ВИЖ ТУК:

kosopad-anemiya

Хормоните на щитовидната жлеза са много важни за растежа на косата. Затова, за да имаме здрав растеж на косата, хормоните ни трябва да са в баланс. Андрогените (мъжкия тип хормони) играе важна роля за растежа на косата, най- вече при мъжете. Естрогенът при мъжете в действителност намалява растежа на косата. Увеличаването на андрогена е отговорен за промените на косата и появата на окосмение през пубертета.

Хормоналният дисбаланс, в който и да е етап, засяга способността на косата да расте. Понякога дисбалансите са причинени по естествени причини, като менопауза, недостиг на хранителни вещества, заболявания, свързани с метаболизма и др. След бременност, например, може да настъпи обилен косопад, докато тялото се връща към нормалните нива на естроген. По време на бременността нивата на естрогена удължават анагенната фаза, но след раждането цикълът се връща обратно.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *