8 чести причини за акне по скалпа

Появата на акне по скалпа е изключително неприятна, дразнеща и понякога болезнена. Преди да вземете решение какво лечение да проведете, добре е да научите кои са потенциалните причинители.

акне на скалпа

Чувствителна кожа. Акне по скалпа може да се получи дори и заради чувствителността на кожата ви към различни неща: промяна на сезоните, шампоан, сапун, гел или балсам за коса. Препоръчително е да посетите дерматолог, защото може да се касае и за алергична реакция.

Храна. Понякога определени храни или подправки също могат да станат причина. Имайте предвид, че напитките с кофеин и много захар са сред основните.

Неадекватна диета. Непълноценното хранене с еднообразни и малко като вид продукти, също може да предизвика поява на акне, както и на пърхот и косопад.

Хомонален дисбаланс. Друг общ фактор, който може да доведе до поява на пъпки върху скалпа. Особено характерно за тийнейджърите или по време на менопаузата.

Бактерии. Някои от тежките видове акне по скалпа се предизвикват от бактерия, наречена Staphylococcus Aureus. Тя се намира в човешката кожа и дихателната система.

Стрес. Много експерти твърдят, че високите нива на стрес също водят до поява на пъпки по скалпа.

Лоша хигиена. Друг основен фактор, който може да ви поднесе лоша шега. За съжаление има хора, за които личната хигиена е само някакво абстрактно понятие и за тях са характерни обриви по различни части на тялото.

Гени. Някои специалисти смятат, че генетичното наследство също може да стимулира проблема с акне по скалпа.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *