Съпредседателят на партия “Свободен народ” Евгения Тодорова: Българските деца нямат нормална среда на живот! ИНТЕРВЮ

Евгения Тодорова

  Евгения Тодорова е родена в Русе. Завършила е социални дейности в Бургаския свободен университет. Специализирала е социален мениджмънт в университета „Екситър“, Англия. Има около 20 години стаж в туристическата индустрия. През всичките години на прехода е участвала активно в граждански инициативи за защита правата на децата. В последните години се бори за ренесанса на малкия и средния бизнес в областта на туризма.

Евгения Тодорова е съпредседател на социалдемократическата партия „Свободен народ“. Тя е член на Инициативния комитет „За повече грижи за децата в България“ (ИК за ПГДБ).

– В края на октомври се състоя национален митинг на майките в над 20 града на страната, за да изразят недоволството си от политиката на управляващите. От какво са недоволни българските майки?
– Българските майки са недоволни от геноцидната политика на изпълнителната власт. През трите години на управление хайдушката дружина на премиера Бойко Борисов влезе в коловоза на инфраструктурните проекти и обслужването на корпоративни интереси. Те доведоха страната до пълен демографски срив. Защото българската жена вместо да ходи с гордо изправена глава, както подобава на една майка, е превила гръб от недоимък, мизерия, безработица. Майките искат да гледат децата си в стабилна семейна среда с качествено здравеопазване и добро образование. Управляващите да спрат с идиотския популизъм, че ромските майки изяждали детските на останалите. И преди 100 години ромите са раждали по много деца, сега и в бъдеще пак ще отглеждат повече от три. Те просто ползват правата си. След годините на така наречения бейби бум през 2009 г. се раждат 80 000 бебета, през 2010 – 75 000, а през 2011-70 000. Към това число като прибавим, и статистиката на емигриралите, се оказва, че след 18 години държавата ще се е лишила от над 30 000 данъкоплатци. Но управляващите от правителството на ГЕРБ не се интересуват от бъдещето на нацията. Те имат краткосрочна цел – максимум крадене за минимум период. Майките искат просто достоен живот.

Майки на протест

– Какви са исканията на майките по-конкретно?
– Майките настояват общо за седем основни отговора. Някои от тях са: възстановяване на обезщетенията за майчинството и обвързването им с минималната работна заплата (МРЗ), както беше до 2009 г.

Увеличаване на детските надбавки с минимум 25% от МРЗ и получаването им от всички деца без обвързването им с минималния доход. Правителството да огласи доклад пред цялата нация какви мерки и действия са предприети през последните три години за социална, здравна и образователна политика по отношение на децата и техните майки. При възникване на проблеми в детските заведения да бъде осигурен достъп на независими експерти и представители на неправителствени организации. Да се осигурят места за всички желаещи в детските градини и ясли до 1 септември 2013 г.

Симеон Дянков

– Звучи много хубаво, но как смятате, че могат да бъдат осъществени тези искания?
– Протестът на 22 октомври беше законен и демократичен инструмент, с който майките показаха, че проблеми има. Те също така заявиха желанието си за диалог. Събрахме се на работна среща, на която се учреди Инициативния комитет и беше създадена декларация с искания. На 30 октомври внесохме документа с исканията в деловодството на Народното събрание, адресиран до всички парламентарни групи. Декларацията е подкрепена и с подписите на Мартин Димитров, председател на Икономическата комисия в парламента, и Поли Карастоянова, член на Управителния съвет на Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД). Членовете на Инициативния комитет от София внесоха документ в Столична община на 2 ноември. За постигане исканията, свързани с майчинството и детските, от изключителна важност беше намирането на механизъм, с който те да бъдат поставени при обсъждането на Бюджет 2013.

– Имаше ли парламентарно представени партии, които се отзоваха на исканията на майките?
– Единствено БСП ни поканиха на дискусионна среща. Майките от Инициативния комитет се държаха изключително достойно и отстояваха исканията си докрай. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който присъства на дискусията, пое ангажимент по време на дебата за Бюджет 2013 безкомпромисно да защитава исканията за майчинството и детските. И за да прекъснем някои медийни спекулации, че БСП се опитват да си правят предизборен пиар на гърба на майките, те самите бяха категорични, че ако социалистите не спазят поетия ангажимент, ще бъдат наказани със същите протестни действия, каквито предприеха и към сегашната власт. На 8 ноември, денят, в който започна дебатът по бюджета, се организира флашмоп (светкавична мобилизация на малка група хора), с който отново напомнихме на финансовия министър Симеон Дянков, че бюджетът се формира от данъците на хората и той е длъжен да се съобрази с волята на суверена на държавата, тоест народа.

– Как си обяснявате действията на депутатите от ГЕРБ след работната ви среща с опозицията?
– Обяснението е едно: кризисен пиар и пълна незаинтересованост. Под прожекторите на камерите и микрофоните на медиите, депутатките Светлана Ангелова и Ирена Соколова от ГЕРБ като ощипани моми изиграха ролята на жертви. Видите ли, тях никой не ги бил поканил на среща и те не знаели за исканията на майките.

За пореден път представители на управляващите се държаха като гербовци. Не може да кажат, че не знаят, след като протестиращите застанаха под прозорците им, внесоха декларация до всички парламентарни групи. Над 270 медии в цяла България, включително и проправителствените БНТ и ТВ7, отразиха акта на внасянето на декларацията на майките в деловодството на НС. Те очевидно знаят и разбират единствено когато премиерът им нареди, същият, който не позволява на собствената си дъщеря да се върне в България. Как един премиер да бъде заинтересован от децата на тази държава, след като е заповядал на собствената си дъщеря да не пристъпва границите на управляваната от него страна. Поканата за среща с майките от страна на герберките десет дни след дебата за бюджета говори само за печелене на време и отказ да решат проблема.

– Смятате ли да ангажирате и други институции?
– Пред прага сме на още една тежка зима, в която безработицата ще расте, сметките за ток ще станат непосилни. Ще плащаме по-високи данъци за благоденствието на управляващите, въпреки това ние няма да спрем и да се ограничим само с нашите институции. Ще стигнем до Европарламента и УНИЦЕФ. Подписката в подкрепа на исканията на българските майки продължава в цялата страна. До този момент сме събрали над 10 000 подписа. И от трибуната на „Свободен народ“ казваме: Не искаме повече да си спомняте за нас, майките, само в предизборните си обещания! Затова ще ви напомняме все по-често пред вратите на общините и Народното събрание.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Съпредседателят на партия “Свободен народ” Евгения Тодорова: Българските деца нямат нормална среда на живот! ИНТЕРВЮ"

 1. Иван Колев   21.12.2012 at 23:01

  Срамно господа! До такава степен се отплеснахте в стремежа си за оцеляване и окопаване,че проблемите на подраствщите ни ви се и присънват дори!
  Кой остана неощетен от едно некадърно неототалитарно управление ? Пенсионери,деца,хора на средния и малък бизнес?
  Неощетени се чувствате вие-искрено се надявам-не задълго!

  Отговор
 2. баи бохос   03.04.2013 at 10:15

  ако бях жена и весела драганова ме представяше щях да си сменя пола

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *