Пламен Орешарски: Предсказах провала на ГЕРБ още преди да дойдат на власт! ИНТЕРВЮ

Пламен Орешарски

  Пламен Орешарски е роден в Дупница през 1960 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство.

Бил е заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов, а по време на управлението на тройната коалиция е избран за шеф на ведомството. Той е кандидат за премиер на Коалиция за България.

– Общо е мнението, че след изборите ще има патова ситуация в Народното събрание, господин Орешарски. Какво ще се случи според вас във властта след 12 май?
– Това ще решат българските граждани. Възможни са всякакви ситуации. Социолозите твърдят, че необичайно висок процент от анкетираните отказват отговори, което означава, че самите проучвания не са особено надеждни като опити да се прогнозира крайният резултат от вота. Ще видим…

– Какъв знак всъщност дава Коалиция за България с номинирането ви за премиер?
– Вие по-добре можете да коментирате темата за знаците, това за мен не е толкова интересно.

– Защо все пак приехте тази номинация?
– Днес страната е в кризисна ситуация и мисля, че всеки трябва да помага с каквото може

– Преди години бяхте кандидат за кмет от СДС, а сега от БСП ви предлагат за премиер. Как ще обясните тази метаморфоза?
– И в двата случая приех предложения за номинация и не виждам нищо метаморфозно в това. Макар и на различни позиции, аз съм работил за шест български правителства. И с риск да прозвучи нескромно, резултатите от моята работа не са лоши, дори имам отделни постижения, които в професионален план могат да се наредят много високо. Това не е ли по-важно?

– Днес Симеон Дянков е сочен за основен виновник за катастрофата на ГЕРБ. Вие съгласен ли сте с това мнение?
– Катастрофата на отишлото си правителство бе предначертана още преди то да се формира. Предсказах го в първото си изказване в Народното събрание, наблюдавайки многобройните изявления и първите действия на високопоставените представители на новата власт. По ирония на съдбата Симеон Дянков влезе в роля, която много искаше да прехвърли на предшествениците си. Това е стилът на ГЕРБ -те не могат да обяснят нищо смислено, ако не изнамерят виновник. И когато вече опозицията не бе достатъчна, започнаха да посочват такъв измежду своите.

Симеон Дянков

– А какви ще са идеите на левицата за данъчната политика? Ще махате ли плоския данък?
– Практически, не. В програмата на БСП са заявени намерения за промяна само при облагането на доходите на физическите лица, като се освободи от данък минималната работна заплата и се обложат с по-висока ставка само най-високите доходи – тези над 4,5 хил. лв. Така общата данъчна тежест ще се намали под 10%.

– В последните четири години се говореше много за наследството на тройната коалиция. Как ще опишете наследството на ГЕРБ?
– В средата на 2009 година фискалният резерв беше 8 млрд. лева, а правителственият дълг 10 млрд. лева. Това означава, че дългът бе покрит с резерви в размер на 80%. Понастоящем фискалните резерви са 4,5 млрд. лева, а дългът е над 14 млрд. лева, или той е покрит с резерви в съотношение – 30%. Какво друго да обсъждаме -няма сектор, в който да не бяха натрупани дефицити и дългове.

– Обещахте прекратяване на тормоза от страна на държавата над бизнеса. Как всъщност се упражняваше той?
– От различни предприемачи чувам за административно-силов натиск с користни мотиви, но те едва ли ще го потвърдят публично, поради което и аз ще се въздържа, за да не изглеждам голословен.

– Имате ли представа какъв процент от икономиката на България е в сивия сектор?
– На този въпрос винаги се отговаря трудно, а процентите са ориентировъчни. В мандата 2005-2009 година различните изследвания показваха дял в интервала 15-30%. Днес тези цифри ни изглеждат прекрасни защото вече се вглеждаме в интервала 30-50%. Погледнете и в корупционните индекси на водещите външни наблюдатели. В последните 10-ина години винаги сме били на опашката сред страните, членки на ЕС, но никога не сме били на последното място. Днес това е още един тъжен факт.

– Какво бихте направили, ако имате властта, за да извадите максимална част от нея на светло?
– Трябва да се положат усилия да се нормализира работата на приходните агенции и да се засили дистанционният контрол върху стопанските обороти. Честите посещения в офисите на фирмите не вършат работа.

– А защо според вас в България пресъхнаха чуждите инвестиции?
– Външната среда определено е фактор, но не единствен. За пример – в годините преди кризата България бе безапелационен лидер в привличането на преки чуждестранни инвестиции.

Днес доста от новите европейски страни са преди нас. Това показва, че не само кризата спира инвеститорите.

– Протестите срещу монополите върнаха носталгията по социализма. Това би трябвало да е голямо изкушение за БСП, но не и за вас.
– Не съм забелязал някой от лидерите в БСП да бленува по отминали икономически времена. Не забравяйте, че правителството, в което бях финансов министър и което бе доминирано от БСП, водеше политика на рекордни за ЕС бюджетни излишъци, защото това бе адекватното фискално поведение по това време. Колко други правителства могат да декларират, че са водили не особено популярна политика в конюнктурен план, но в интерес на по-дългосрочното развитие на страната?

– Да предположим, че станете премиер. Кои са първите стъпки, които ще предприемете.
– Не харесвам хипотетичните въпроси, но е ясно, че правителството трябва да преустанови административно-силовия натиск от рекетьорски тип върху фирмите. Да свие контрабандата и да възстанови коректността в разплащанията. Да не допуска създаването на изкуствени монополи в който и да е сектор на икономиката.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *