Петър Корумбашев: Бойко, не сме на селски мач! ИНТЕРВЮ

Петър Курумбашев

  Петър Курумбашев е сред най-активните депутати в парламента. Включва се в политиката след тв кариера, свързана с култовото навремето предаване „Ку-Ку“. Той бе сред най-големите привърженици провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“.

– Как мина рожденият ви ден, господин Курумбашев?
– По най-прекрасния за мен начин. Отидохме с жена ми и трите ни деца на вечеря. Бях много щастлив, че можем да сме заедно, защото напоследък трудно ни се случва.

Бойко Борисов

– Смятате ли, че стрелбата срещу Златко Баретата отвлече вниманието на обществото от други важни теми?
– Не знам дали може да се направи такава оценка, но случаят със Златко Баретата, както и покушението срещу Ахмед Доган, е лош знак за държавата, независимо от това кой ги е измислил и кой ги е направил. За никого след тези случаи няма съмнение, че съществуват сериозни пропуски в сигурността.

Спомняте си, че неотдавна се случи поредното масово убийство в САЩ. Веднага след него президентът Обама излезе с предложение за ограничаване на притежанието на оръжие. В този случай има директна реакция от страна на властта, каквато в България липсва.

Не може да се допуска човек да стигне до сцена на партийна конференция с оръжие, независимо какво е то. През следващите дни пък нападателят бе героизирай което е много впечатляващо. А най-страшни са информациите, че 10% от учениците имат някакъв тип оръжие.

– Каквото и да се случи в държавата обаче, министър Цветанов хвърля вината винаги върху съда.
– Трябва да спре със соченето с пръст кой е виновен – дали тези преди, дали другите след теб.

През последните години управляващите демонизират съда и той работи под изключителен натиск.

Спомнете си историята с „Топлофикация – София“. Тогава бях общински съветник, а Бойко Борисов – кмет. Твърдеше, че му пречи държавата, за да разреши проблемите в дружеството. Ето че сега е на върха, общината също е негова. Кой му пречи да оправи нещата в „Топлофикация“? Важното е да спре да твърди, че е безгрешен, и да започне да работи.

– Най-често той атакува лидера на БСП – Сергей Станишев.
– Неговият стил на говорене не е съвсем подходящ за политиката. Ние не сме на селски мач, където единият пехливанин е набил другия и сега ще спечели коч.

Дори по важни проблеми за държавата вече не се провежда нормален диалог с аргументи. Не може непрекъснато да разговаряш с някого, като му казваш, че няма да чуеш нито един от неговите доводи.

– Но благодарение на този стил на поведение Борисов се харесва на мнозина.
– Махленският стил хващаше дикиш, включително и сред симпатизанти на БСП, през 2009 година. Но хората вече гледат джоба си – дали живеят по-добре или по-зле. И когато установят, че са вярвали на поредния набеден за герой, започват да си дават сметка кога е било по-добре.

Не може да кажеш на една работничка, че тя е богата, защото има златни пръстени, а премиерът е беден, защото няма такива. Това е цинизъм, който показва, че премиерът се е отдалечил от истинския живот. Да разказваш, че кучето ти се храни с телешки шол и сьомга също е цинизъм.

Спомням си, че навремето имаше една карикатура на Илия Бешков, правена за капиталистическа България отпреди 9 септември. На нея едно бедно дете дава къшей хляб на куче, а госпожата, която го държи, му отвръща: „Фифи не яде сух хляб!“

Нашите управляващи също показаха, че не ядат сух хляб през последните четири години.

– Как ще коментирате отминалия референдум, след който всички се обявиха за победители?
– Попитах ваши колеги журналисти дали не са забелязали, че победителят е този, който има повече гласове. В случая повече хора гласуваха с „да“. Очевидно е кой е спечелил референдума. Така беше отразена новината и в световните медии. „Ройтерс“ каза, че референдумът е мерило за нивото на доверие към Борисов. И затова се зачудих дали българските медии биха забелязали онова, което виждат световните.

Важното е, че темата отново влиза в парламента, а най-страшното е, ако не се съобразим с волята на народа. Това ще бъде пореден парадокс в нашата демокрация и жесток удар по бъдещите референдуми.

– Премиерът каза, че гласуването ще бъде в следващия парламент.
– Доколкото разбирам, има амбиция, да се гласува в този, защото според закона трябва в тримесечен срок след провеждането да се прегласува. Но няма да се изненадам, ако сегашните управляващи оставят въпроса да се реши от следващото Народно събрание.

– Изборите наближават. Какви са вашите амбиции?
– Амбициите са да спечелим, за да можем да бъдем основна политическа сила, която да състави следващото правителство. Освен това желаем да имаме голяма разлика с втората сила за да не станем заложник на близки резултати и разни рокерски движения да решават кой да управлява. Важното е да не следваме схемата на ГЕРБ в момента, който управлява с разни хора с неидентифицирана политическа принадлежност.

– Някои анализатори твърдят, че сте ударили тавана на своите възможности като електорат?
– Мисля, че БСП ще получи гласове и от неочаквани избиратели. Ще привлечем хора, които имат демократични ценности. Иронично е да го кажа, но сега БСП има същата функция, като тази на СДС през 1990 година – единствената сила, която може да свали ГЕРБ.

Затова се надявам, че ще ни подкрепят и хора, които не са привърженици на социалистическата идея. По същата причина Ивайло Калфин и Стефан Данаилов спечелиха милион и половина гласа на президентските избори.

– Не използвахте ли тогава Стефан Данаилов като ракета носител?
– Една трета от гласувалите тогава за нашата двойка не бяха социалисти. Много е лесно да се припише този успех на личния чар на Стефан Данаилов. Но не смятам, че 500 000 са се повлияли само от него. Просто това бяха хора, които търсеха алтернатива на ГЕРБ.

Пък и нашата партия се модернизира и привлича млади лица. Не е за подценяване, че Сергей Станишев стана лидер на европейските социалисти. През 2014 година те ще имат най-голямата група в Европейския парламент, което може да се използва за интересите на България.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Петър Корумбашев: Бойко, не сме на селски мач! ИНТЕРВЮ"

  1. petar petrov   11.02.2013 at 19:37

    boiko borisov da go 4ukam 4isto gol , moga da go rasporq i da go izleja na zlatni pqsaci pedala ne6tasten !!!!!!!!!!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *