Митко Щерев: Лили Иванова се самоунищожава! ИНТЕРВЮ

 

Митко Щерев

Митко Щерев е един от най-известните композитори в България, автор на много от най-големите хитове на Лили Иванова, които той й забрани да изпълнява. С примата Щерев води две съдебни дела, които успя да спечели. Мнозина го упрекват, че вместо да се занимава с музика, той продължава да изяснява отношенията си с най-голямата ни звезда в естрадата.

– Какво ново около вас, господин Щерев?
– Обикновено лятото за хората на изкуството преминава спокойно, но при мен тази година не беше така. Случиха се само хубави неща. Участвах с една млада певица на фестивала „Бургас и морето“ и спечелих втора награда. На 23 юли бях гост на концерта на Тони Димитрова във Варна и преди два дни завърших роман. Заглавието му е „Гостенка от космоса“.

– Коя е тази гостенка от космоса?
– Това е история, която сънувах преди три години. По-голямата част написах в планината по време на почивката си. Разказва се за едно дете, което е взето от извънземните. Романът започва, когато го връщат на земята и момичето е на шест години. Всъщност аз го определям като романтичен роман и ще кандидатствам в някои телевизии за сериал.

Лили Иванова

– В интервю Стефан Диомов каза, че вие сте един от композиторите, които участват на бургаския фестивал само с млади певци. Защо?
– През последните пет години наистина се явявах винаги с млади изпълни – Янис, Невена, Орлин Павлов, а сега с Гергана Великова. Правя го, за да им помогна.

– Неотдавна Лили Иванова също изнесе концерти на морето.
– Айде, започна се.

– Бургаската публика е скандирала „Детелини“, а Лили казала: „Хайде стига с тия „Детелини“. Детелините увехнаха, станаха на хербарий“. Как ще коментирате това?
– Първо ще задам въпрос на вас. Мислите ли, че концертът на Том Джоунс може да мине без „Дилайла“?

– Разбира се, че не може.
– Чрез това изказване Лили се самоунижава.

Тя зачерква песен, с която завършваше 20 години в концертите си, и освен това доказа колко непостоянна е в общуването си с публиката. В продължение на 15 години обясняваше на същите тези хора колко голям композитор е Асен Гаргов, който е автор на песента.

– Все пак ‘Тази година тя за първи път прави лятно турне с голям оркестър.
– Истинската причина да се яви с голям оркестър е, че миналата година с тримата си музиканти във Варна успя да напълни театъра малко над половината.

За нейните претенции това беше провал. Ако беше повторила тази грешка, последствията щяха да са фатални. На 19 август във Варна тя за първи път не изпълнила песни на Тончо Русев. Обществена тайна е, че той окончателно се разочарова от нея, когато тя му постави непоносими финансови условия за четири песни, които той искаше да включи в юбилейния си диск във връзка със 70-годишнината си. Неслучайно в телевизионно предаване на въпрос към него ще бъде ли поканена за концерта му и Лили Иванова, той доста резервирано отвърна, че не е отправил покана към нея.

Примата се самонаказва, като се явява тази година в морската столица с 11 човека оркестър. Защото от тук нататък тя трябва да продължи или с подобен оркестър, или с по-голям.

– Концертът на Лили в „Арена Армеец“ е твърде амбициозен проект. Какво очаквате да видите?
– След концерта на Лейди Гага не знам как госпожа Иванова ще е в състояние да направи грандиозен спектакъл. Все пак й желая успех. Не искам да пророкувам, но може би с този концерт Лили слага край на кариерата си.

– Защо тогава продължава да записва нови песни?
– Записването на нови песни, издаването на дискове, правенето на клипове е приоритет на продуценти и издадели. Това е така, защото поп музиката отдавна е безкомпромисен бизнес. За мен също е учудващо защо са й толкова нови песни. Сигурно за да има повече такива, които да увяхват и да си прави хербарий с тях.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *