Едвин Сугарев: Ако ГЕРБ падне, Цветан Цветанов ще лежи в затвора! ИНТЕРВЮ

Едвин Сугарев

  Едвин Сугарев се прочу в зората на демокрацията покрай участието си в протестите на движението „Екогласност“. Дейността си на известна политическа фигура съвместява с писане на стихове и литературна критика. Има собствен блог, в който редовно изразява мнението си по различни актуални теми.

Бил е депутат във Великото народно събрание, а след това в още два парламента и председател на комисията против корупция. Бил е посланик в Монголия и Индия. Има три брака и шест деца.

– Г-н Сугарев, как бихте коментирали скандала с подслушването и тайнствената папка на Сергей Станишев, която той внесе в прокуратурата?
– Мисля, че този скандал, ако може да се нарече така, е умишлено преувеличен. Добре сготвен е от БСП, за да се захапе от медиите и да се превърне в атрактивна предизборна дъвка…

– Преувеличен? Говорим все пак за безконтролно подслушване…
– Говори се за „Уотъргейт“, затова, че България е полицейска държава и прочие, и прочие. Истината е, че прокуратурата е установила процесуални нередности в работата на Специализираната дирекция за подслушване. Тези нередности биха могли да бъдат предпоставка за евентуално нерегламентирано подслушване, но няма данни за такова. Няма информация и че човек от висшето ръководство на МВР е разпореждал слушане на Сергей Станишев и останалите изброени в неговия компромат лица. Първо е много пресилено да говорим за скандал и второ – би било добре, ако прокуратурата не се намесва толкова пряко в предизборната борба.

Цветан Цветанов

Има много по-сериозни сигнали за големи престъпления, внесени при Темида и отнасящи се за управлението на Тройната коалиция. По тях няма никакво раздвижване.

– Ще ни припомните ли поне един такъв сигнал?
– Охо, разбира се. Сигналите, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“, са няколко, факт е, че Сергей Станишев е похарчил 300 милиона лева, които не са гласувани от Народното събрание за този строеж. Внесени са и всички данни, свързани със заменките на земи. Държавата е загубила някъде около 6 милиарда от тези сделки. Защо по тези сигнали няма никакво движение?! И защо по сегашния случай има?! Мисля, че прокуратурата трябва да свърши работата до край и да се произнесе достатъчно категорично, тъй като недоизказването работи в полза на една определена политическа сила, която спекулира в момента.

– Каква е идеята на БСП в случая?
– БСП беше изправена пред много тежко поражение на миналите избори и тя прави всичко възможно да го избегне сега. Един от начините да бъде избегнат подобен крах е пускането на черен пиар в предизборната битка. Убеден съм, че папката, този компромат е част от черен пиар. Но в МВР винаги е имало подобни прецеденти. Та нали по времето на Тройната коалиция избухна скандалът „Галерия“, при царското правителство се появиха разработките „Гном“ и „Моряк“. Помня, че парламентарна комисия ги разгледа и обяви за абсолютно незаконни. Така че, това, което се случва, не е нещо ново.

В „Моряк“ дори аз бях замесен. Ставаше дума за шефа на моряшкия синдикат, който беше един от основните противници на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

– Вашето име как попадна в разработката „Моряк“?
– Покрай откритото писмо, което написах до главния прокурор. Дори разпечатки от подслушванията ми се появиха на Страниците на вестник „Труд“ тогава. Беше казано, че това е отговорът на главния прокурор.

– Вие смятате, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е невинен, че някой умишлено го вкарва в игра?
– Аз не мога да кажа дали е напълно невинен, или напълно виновен. Това могат да кажат хората, които разследват случая. Но би трябвало да бъдеш пълен идиот, за да кажеш на хора от такава служба: „Идете да слушате еди-кого си“. И това да става без документи, без следи. Дори най-големият идиот на света ще се сети, че някой ден просто ще го изтропат някъде, и то в най-неподходящия възможен момент. Това са все пак стари кадри на Държавна сигурност. Те са тези, които ръководят споменатите служби. Истината е, че същите често извършват подобни тайни поръчки помолени от икономически групировки или влиятелни бизнесмени. Тоест следят се разговори с цел извличане на бизнес информация или друга някаква, политически партии – особено опозиционни, но в никакъв случай не може да се каже, че такова слушане минава през ръководството на МВР. По-скоро минава през малки клетки на службите. По този начин се извършва търговия на информация. И тя се плаща много добре.

Сергей Станишев

– Как ще приключи този скандал?
– Не зная. Според мен хората, които са сплотени против ГЕРБ – а това са почти всички останали политически партии, ще се постараят да не приключи до 12 май. До последно ще се говори, че сме полицейска държава че всички се слушат и наблюдават, ще се държат речи, ще се пишат писма до Европейския съюз и прочие. Става дума за едно оперативно мероприятие…

– На БСП ли?!
– Да, на червената партия. От друга страна, съм абсолютно сигурен, че и Сергей Станишев не е идиот и че е знаел много добре от предварителни сондажи, че част от нещата, които той внесе като компромат, ще бъдат потвърдени от прокуратурата. Човек, ако се вгледа в прокурорите, които правиха тази проверка, ще види, че те са свързани с интересите на БСП посредством доста услуги.

– Цветанов сам заяви, че ще излезе от политиката, ако се окаже, че има подслушване…
– Изглежда, че той самият е бил убеден, че не съществува нищо такова в МВР, но малко е знаел за служителите си. Аз не изключвам обаче, в крайна сметка, ако скандалът се задълбочи, Цветанов наистина да подаде оставка. И това ще е притеснително. Случаят тук е малко по-особен. Той беше този, който рискува най-много от всички в ГЕРБ, повече включително и от самият Бойко Борисов. Даже смятам, че ако си тръгне от политиката, животът му виси на косъм оттук нататък в най-буквалния смисъл на думата.

– Какво имате предвид?
– Точно това – че животът му е застрашен. Той в престъпния свят има много силни врагове, някои от тях си служат с подставени партии и коалиции в изборите. Алексей Петров, „Килърите“… Цветанов засегна доста интереси в подземния свят. Не е имало вътрешен министър, който да нагази толкова дълбоко…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *