Веселин Маринов: Кметове и читалищни шефове финансират изявите ми! ИНТЕРВЮ

Веселин Маринов

  Прословутото турне на Веселин Маринов „Един мъж на 50″ приключи преди дни. По време на грандиозната си обиколка певецът от Полски Тръмбеш и най-добър приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов обиколи почти цялата страна, за да представи песните от последния си едноименен албум.

По време на турнето любимецът на възрастното поколение, на цялото правителство, както и на силовите структури в страната изнесе 74 концерта. Пред репортери Маринов обясни кой финансира изявите му, след като повечето му концерти са безплатни.

– Как оценявате току-що приключилото ви турне, господин Маринов?
– То беше най-хубавото в живота ми. Забелязал съм, че най-добрите концерти стават по време на моите летни ангажименти, когато съм по курортите.

Имам традиция всяка година да обикалям цялата страна -74 задължителни концерта. Успявам да се справя, макар че в началото на годината паднаха няколко от датите. Това се случва за първи път. Заради тази криза усетих, че ще ми бъде трудно в няколко града – във Видин, Лом… Там е най-зле положението от цялата страна. Познавам страната отлично, пътувам непрестанно и такава ситуация като там не бях виждал до този момент.

Веселин Маринов и Цветан Цветанов (вдясно)

– Кога пяхте в тези най-бедни градове?
– Винаги започвам турнетата си от там. Случи се в края на зимата, все още беше много студено, снежно. Като видях обстановката и залата във Видин, реших, по-добре да не рискуваме.

Бяхме пристигнали вече двадесет човека екип и преценихме, че не си струва. Бях се отчаял малко заради тази несполука в началото, продуки но пък бързо премина моето неспокойство. Като тръгнахме вече надолу към Враца, Тетевен, Монтана, Ловеч, нещата се промениха.

– Вие имате твърди фенове, успехът ви е гарантиран.
– Има нещо такова и това е благодарение на едно взаимно чувство между мен и публиката. Аз съм много коректен към нея, много постоянен.

Споделям с нея всяка моя тръпка, юбилей, празник. Така се създава една традиция и очакване у почитателите ми, които събират пари през годината, докато дойде следващата ми изява. Благодаря им за тази вярност.

Кмета на Несебър Николай Димитров

– Изявата ви в такива малки градове сигурно е грандиозно културно събитие.
– Не може да се обясни магията, която се получава. Трябва да дойдете на един концерт, за да видите какво се случва. Но не на концерт в НДК, защото там е различно. Софийската публика е задоволена. В столицата всеки ден има алтернативи по отношение на музиката. Докато в един по-малък град моите концерти са събитието на годината, защото никой вече не пътува по турнета. Моите афиши се залепват върху старите. Тъжно е, но в действителност е така.

– Дует „Ритон“ също тръгват на турне из страната.
– Тръгват, да, похвално е това, но едно е да минеш само из София, Бургас, Варна, Стара Загора, а съвсем друго е през Троян, Бяла Слатина, Горна Оряховица и още 71 града.

– Защо някои от концертите ви бяха безплатни?
– Защото няма възможност хората да бъдат затворени на едно място за което да си купят билети. Вече няма летни театри и кина. В първите години на демокрацията е имало близо триста такива обекта, а днес са останали едва двадесетина. А на Черноморието са останали само два – във Варна и в Бургас, само там концертите ми бяха с билети. За мен няма проблем да пуснем платен вход навсякъде, защото по курортите има страшно много хора.

Веселин Маринов

Там почиващите имат пари, отишли са да се веселят, да разпуснат, ставаме единомишленици.

На площадите обаче, където няма ограждения, също става страхотно шоу. Там е моята най-вярна аудитория, но ми се струва, че не се чувства много комфортно, стоейки права.

– Излизат ли ви обаче сметките, щом не се купуват билети? Такова грандиозно турне би трябвало да струва доста скъпо.
– Моето постоянство и коректност с общините ми дава възможност да общувам активно с градоначалниците и културните шефове. Те обезпечават моите изяви. Всеки един град има свой бюджет за култура.

Единствено не можах да стигна до договореност с кмета на Несебър, но успях да покрия разходите по този концерт с парите от платения такъв в Бургас, защото там се събра много голяма публика.

– Ваши критици казват, че част от концертите ви са платени от Българския спортен тотализатор.
– Не е вярно това. От тотализатора купиха преди няколко месеца билети за концертите ми.

Нямаме финансови отношения, а само приятелски. Не се вълнувам от никакви клюки.

– Покрай албума ви „Един мъж на 50″ правите ли равносметка на изминалите години?
– Това е уникален албум. Усещам го по реакцията на хората. Албумът ми тематично се връзва с начина ми на живот, с начина ми на мислене. Поради тази причина стана много истински, което пък докосва хората и техните емоции.

Изключително се радвам, че регионалните звена на БНР пускат част от тези песни, защото моята продукция няма иначе къде да звучи като аудио.

Привилегирован съм по отношение на това, че телевизия „Планета“ върти моите клипове. Това е голям шанс. Виждате колко малка е моята музикална изява в медиите и затова концертите за мен са от такава важност – за да може публиката да чуе новите песни.

– Доста ваши колеги се оплакват, че тиражите на албумите са минимални. При вас как е положението?
– Няма тиражи не само в България, но и в цял свят. Все пак имам един от водещите тиражи у нас – около 8000 копия, което обаче също е крайно малко в сравнение с тези 290 000 на „Горчиво вино“ от 1994 година например. За този албум получих статуетка за най-продаван албум на годината. А знаете ли, Лили Иванова и Емил Димитров са имали 1 милион тираж техните плочи приди години?

Албумът е форма да покажеш на публиката, че си жив, да го подариш на най-големит си почитатели. Интернет кражбите са толкова големи и безнаказани, че дори няма смисъл да се коментират.

– Каква е вашата аудитория днес – приобщавате ли и по-млада публика?
– Никога не съм смятал, че нямам млади фенове. Имам публика от няколко поколения, което е най-голямото ми богатство. Разликата с публиката на попфолка е, че има и възрастни хора. Елате на един концерт в провинцията и ще видите истинското лице на моята публика. В София просто презентирам себе си, записвам дивиди, каня медии.

– Говореше се, че вие ще бъдете първият български изпълнител, който ще пее в зала „Арена Армеец“. Защо това не се случи?
– Това беше просто слух. Никога няма да имам концерт в тази зала, защото не е подходяща за моите спектакли. Дори и залата да е пълна, за мен по-важното е да стане страхотен концерт. Предпочитам Зала 1 на НДК. Още миналата година за 30-годишния ми юбилей имах възможност да вляза в „Арена Армеец“, но отказах.

– Ще снимате клипове на новите песни тези дни.
– Ще заснема няколко клипа. За един месец ще направя четири клипа, които ще се излъчват през цялата година. Снимаме в Киноцентъра.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *