Весела Драганова: ГЕРБ забравиха грижата за човека! ИНТЕРВЮ

Весела Драганова

  Весела Драганова е председател на „Партията на българските жени“ и народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Осем години тя беше политически партньор на НДСВ.

– Госпожо Драганова, каква е вашата оценка срещата на която бяха обсъдени предложения за провеждане на честни избори?
– Това е изключително важна инициатива, която „Партията на българските жени“ подкрепи доста преди да се осъществи самата среща. Зная, че много формации са я подкрепили, но на дискусията нямаше техни представители. Надявам се те да се присъединят и да продължи разширяването на инициативата. Най-висшето право на демокрация в една държава е гласуването, но свободното и честно отразеното. Последните местни избори показаха, че се случват много видове изборни измами – индийска нишка, подмяна на бюлетини, купуване на гласове в последните часове и подмяна на резултатите в някои секционни комисии. Така, че инициативата „За честни избори“ е изключително важна и гражданското общество трябва да я подкрепи. Питам се дали ниската избирателна активност на референдума не се получи, защото нямаше кой да купува гласове. Не ми се иска отговорът на този въпрос да е положителен. Възможно е допитването да не е било между приоритетите на повечето граждани, но все пак в европейската държава България това е първият свободен референдум.

– Смущаваща ли е ниската избирателна активност на референдума?
– Изключително много ме притеснява, че гражданската съвест, инициативност и позиция като че ли я няма. Може би по-скоро участваха твърдите електорати. Не смятам, че те бяха преброени на референдума. От една страна, нямаше изборна ситуация, а от друга – очакванията на някои групи хора, които са се надявали на заплащане, не се е осъществила и заради това те не са участвали. Тук е целта на инициативата „За честни избори“ и първата среща – да предложи

Весела Драганова, Симеон II и Меглена Кунева

решения в Изборния кодекс, които да минимализират или да обезценят купуването на гласове и да се даде възможност на хората свободно да вземат своето решение. В този дух е и първото предложение, което се направи на дискусията, а именно за машинно гласуване. Това до голяма степен би отхвърлило измамите с подмяна на бюлетини и други подобни манипулации. Така ще се минимализира вмешателството на секционните избирателни комисии, където най-вече е възможно да става подмяна на вота на хората. Машинното гласуване много бързо би могло да се осъществи и няма да е скъпо. То се прилага в много демократични страни, включително и САЩ. Този метод ще гарантира до голяма степен истинността и верността на подадените гласове за отделни политически формации.

Весела Драганова и Симеон II

– Референдумът беше ли необходим?
– Когато суверенът – българският народ, иска даден референдум и има съответните подписи спрямо закона, то той трябва да бъде проведен. Адмирация към управляващите и мнозинството в парламента, че изпълниха закона такъв, какъвто е. Въпросът за ядрената енергетика отново се връща в парламента. Иска ми се това да не се превърне просто в политическа битка, а да се състезават експертните мнения и икономическите анализи „за“ и „против“. Някои формации искаха чрез референдума да видят как се движат електоратите им. Но не получиха отговор. Може би българският избирател е много мъдър в решенията си и не показа това което се очакваше от него. Смятам, че той ще демонстрира своето отношение към политическите формации като цяло на предстоящите избори.

– Какви са вашите прогнози за тях?
– Очакванията ми са, че активността няма да бъде толкова голяма както на предишните избори. Засега, колкото и да твърдят друго социолозите, според мен формациите, които имат шанс да влязат, са ГЕРБ, БСП и ДПС. За това апелирам към всички избиратели да се насочат и да видят и различни възможности, за да могат да влязат и други формации в следващото Народно събрание. При конфигурация ГЕРБ, БСП и ДПС много трудно би могла да се състави коалиция. Никоя от тези формации няма да има пълно мнозинство, за да направи самостоятелно правителство, а и някои от тях заявиха, че не желаят да управляват в коалиция. Апелирам българите да се мобилизират, да участват в изборите и да подадат гласа си за някой различен от трите изброени, но с демократични възгледи. Шансът на България е да се управлява от дясно центристки формации.

– Каква е оценката ви за управлението на ГЕРБ?
– Те направиха някои добри неща в инфраструктурата, но забравиха грижата за човека. В такава голяма криза има няколко основни положения, които трябва да се спазват. Държавата трябва да обгрижва тези, които не могат да се справят сами, и тези, които още нямат силата да го направят. Това са децата, възрастните хора, социално слабите семейства, майките. Вторият важен пункт е здравето на нацията, за да може този народ да го има. Здравеопазването трябва да бъде достъпно в криза. Необходимо е да се направят промени, за да може това да се осъществи. Третият важен фактор са преференции за бизнеса, за да може той да създава работни места. По тези три основни теми има какво да се желае от управляващите. Дори има решения, които изземват права, а тежестта пада върху човека, като например данъци, налози. Това са непопулярни мерки и не винаги хората могат да разберат, че са необходими. Вложиха се много големи усилия в инфраструктурата – пътища, детски градини и това безспорно е важно, но не е структуроопределящо за живота на хората. Те не разбират този аспект в политиката. Изгуби се човекът, който има нужда да се храни и да живее.

– Подкрепяте ли протеста на майките за достойно отглеждане на техните деца?
– „Партията на българските жени“ застава зад исканията на майките. Ще мобилизираме всичките си структури в цялата страна и ще бъдем на техния протест на 9 февруари. Подкрепяме майките, защото това е една от категориите, за които управляващите трябваше да се грижат, а не го направиха. Като народен представител стриктно съм следяла тези проблеми и винаги сме правили каквото е необходимо майчинството да върви с минималната заплата.

С бюджета за тази година това не се прави. Не се увеличиха и семейните помощи за деца. Не бива да се спекулира с това, че са изхарчени милиони за референдума, които е могло да бъдат дадени на майките. Противо-поставянето никому не е нужно. Винаги в един бюджет има резерви. Има какво да се направи за майките при добро желание.

– Какви са отношенията ви с НДСВ, поддържате ли контакт със Симеон Сакскобургготски?
– НДСВ беше наш партньор осем години. Имали сме добри взаимоотношения. В момента нямаме нагласа за бъдещи съвместни участия в парламентарни избори или други инициативи. Това не е обсъждано като възможен вариант. С Негово величество поддържаме контакт. За мен той е съвременната личност №1 на България. Жалко е, че малко хора го познават като международно звучене и възможности. Това е човекът, който може все още да направи страната ни привлекателна за останалите европейски държави. Контактите му продължават да са много стабилни както в монаруиите, така и в републиките. Смятам, че той продължава да работи за България и без да е на политическото поприще. Вярвам, че това е кауза в живота му и ще продължава да го прави и занапред.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Весела Драганова: ГЕРБ забравиха грижата за човека! ИНТЕРВЮ"

  1. Любка   27.03.2013 at 22:11

    Ех, тази Веселка не спря да краде!!! Отново е на избори да събере още пари от държавата защото тези, които отмъкна на Царската партия не и стигат, а те са над 1 милион и половина?!А какво стана с огромната къща-офис на Партията на българските жени, май и тя вече е собственост на „лидерката-Веселка“?! Къде сте жени, отворете си очите. Не виждате ли как една жена с родата й ви правят на глупачки?!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *