Алексей Петров: Цветан Цветанов влиза в затвора, сигурно е! ИНТЕРВЮ

Алексей Петров

  Алексей Петров е експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, преподавател в Пловдивския университет. Работил е дълги години в силите за сигурност. Бивша барета. Бил е съветник в ДАНС. Обявен от правителството на ГЕРБ и лично от Цветан Цветанов за лидер на т.нар. група „Октопод“.

– Как ще коментирате един от последните скандали в държавата, че Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконно подслушване на политици и бизнесмени? Коментарът ви е особено любопитен, защото самият Цветанов често споменава вашето име, намеквайки, че имате нещо общо с подслушването.
– След като стана очевидно ясно, че Цветанов е правил записи, неговата единствена цел е да измести интереса от възникналата дискусия. И да започне да обвинява и омаскарява този, когото е припознал за основен противник.

– В телевизионно интервю той каза, че е имал една-единствена среща с вас в МВР, на която е присъствал и Калин Георгиев, и изрази подозрение, че най-вероятно сте го записали. Имате ли такъв запис?
– Цветанов е запомнил тази среща, защото на нея го поставих в неловко положение пред Калин Георгиев. Срещата бе заради програма на немски експерт, която аз категорично отрекох.

Цветан Цветанов

Ставаше дума за междуинституциалното взаимодействие с прокуратурата, което бяхме постигнали в ДАНС. Обясних му, че немският експерт е преписал механично най-лошото от нашата програма. И Цветанов изпадна в дискомфортно положение. Затова е запомнил срещата, а не заради запис, какъвто не съм правил.

– Бившият вътрешен министър каза още, че е готов да се откаже от имунитета си след изборите, и е много вероятно да получи обвинение. Така ли ще приключи този скандал и това ли ще бъде краят на подслушването?
– От това, което заяви прокуратурата, става ясно, че след 12 май на Цветанов наистина ще му бъде предявено обвинение. В противен случай ще излезе, че прокуратурата се занимава с политическа дейност в предизборна кампания. Сигурен съм, че Цветанов ще бъде осъден 100 процента.

Не говоря като човек, който търси възмездие или злорадства заради щетите, които претърпях. Наказанието на Цветанов ще бъде шанс българите да повярват, че когато вършиш престъпления пред очите на хората, трябва да си понесеш отговорността. А най-страшното е, че той се опитваше да върши престъпления в името на правосъдието – така скалъпваше дела, така подслушваше.

– Означава ли това, че предполагате, че Цветанов ще влезе в затвора?
– Убеден съм, че това ще се случи. Защото ще стане ясно, че незаконни- подслушвания не са единствените престъпления, които е вършил. Ще се окаже, че има незаконно проследяване и снимане на хора. Най-вероятно ще получи обвинение и за прословутите си 6 апартамента. Кой знае още колко други неща ще излязат на бял свят.

– Мнозина могат да заподозрат, че сте толкова критичен към него, защото той бе човекът, заради когото прекарахте доста време в ареста. Обективен ли сте?
– Логичен съм. Това, което хората разбраха за поведението му, е безпрецедентно. Ако му се размине, ще бъде сринато доверието в държавността.

– Между другото, кой според вас е записал Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов? Бившият премиер бе на разпит в прокуратурата и заяви, че там е разговарял, за да разбере коя е престъпната група, която го подслушва.
– Връщаме се към порочната тема да се интересуваме от технологията на записите, а не от тяхното съдържание.

От разговорите става ясно, че Борисов е съучастник в престъпление срещу правосъдието. Това е най-важното.

Ако например в тази кампания бъде направен видеозапис как се купуват гласове – кое ще бъде по-същественото? Дали това кой е снимал, или фактът, че се върши престъпление? Ако има престъпна група, която записва, то нейният лидер е Борисов.

– Той застана плътно зад Цветанов, макар че го нарече „кошче за душевни отпадъци“. Опита се да го защити, че не той е поръчвал подслушванията, защото се появяват записи с хора от ГЕРБ, а не от БСП например. Какъв е вашият коментар?
– Коментарът ми е, че толкова много злоупотреби са вършили, че са се самозаписвали. Доказателство за това е и случаят с Мишо Бирата. Идеята е била да се създава умишлен хаос, в който свободно да се злоупотребява с всеки.

– Кой е най-добрият и най-лошият сценарии след изборите според вас?
– Най-добрият е да влязат нови партии, за да се гарантират промени в държавата. Най-лошото е Борисов да спечели. Защото, ако това се случи, събитията от Орлов мост ще се завърнат с още по-голяма сила.

 

Бойко Борисов

– А вие как си представяте собствения си път след 12 май?
– Ще се занимавам с това, което не успях да свърша поради понятни причини в Съюза за стопанска инициатива на гражданите, както и в ДАНС.

– Смятате да се завърнете в ДАНС?
– Да.

– Борисов често повтаря напоследък, че истината винаги излиза наяве. Каква е според вас истината за изминалите 4 години?
– Ако истината излезе наяве, както Борисов твърди, че иска, той дълго ще се разхожда по институциите, където е бил, за да обяснява за разговора с Мирослав Найденов и Николай Кокинов. И ще престои там, където ме прати мен преди време.

– На пресконференция на „ГОРДА България“ трябваше да се яви бившият разследващ в отдел „Финансово разузнаване“ Емилия Живкова, която да направи сензационни разкрития за милиарди, които са изнесени от страната и са в сметките на български политици. Тя обаче не се появи, а дори близките й твърдят, че не знаят къде се намира. – Познавам лично Емилия Живкова и твърдя, че е един от най-компетентните хора, работили с партньорските служби. Занимаваше се с престъпления като пране на пари и репатриране на откраднати средства, изнесени от страната и след това върнати обратно в България. Твърдя, че й се пречеше да си върши работата. Недай боже да й се е случило нещо лошо. Тя дори бе готова да направи разкрития в Шоуто на Слави.

Ако върху нея е бил оказан натиск, най-нормално беше да се обади и да каже, че отказва да участва в пресконференцията. Затова повтарям, че се притеснявам да не е станало нещо лошо.

– Сега отправяте обвинения към бившите управляващи, но немалко критики бяха отправяни навремето и към ДАНС, където работехте.
– Работил, съм при 4 правителства и не крия, че винаги е имало корупция и нарушаване на законите. Когато бях в ДАНС обаче, имахме пълната свобода да работим дори по хора от най-високите етажи на властта. Имаше период, когато обект на разследване бяха 12 министри от предишното правителство, както и стотина висши чиновници. Затова имам основание да твърдя, че МВР и службите никога не са били използвани по такъв безпрецедентен начин. Подобно нещо не се е случвало дори по времето на социализма. На тази наглост трябва да се сложи край. Що се отнася до Цветанов, същественото не е точно какво ще бъде неговото наказание. Важното е политик от такъв ранг да понесе отговорността си. За да повярват хората, че законът в България може да се върне. А само тогава държавата има бъдеще.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://www.vbox7.com/play:dedd5a3b&start=60

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *