Адв. Радостин Василев: Спестихме милиони на ЦСКА! ИНТЕРВЮ

Адвокат Радостин Василев

  Радостин Василев е юрисконсулт на ЦСКА от 4 години. Той и колегите му Кирил Калинков и Борис Колев защитават интересите на ЦСКА и отговарят за изготвяне на документите за лицензиране на клуба. Специалисти са в областта на спортното право и станаха известни с няколко спечелени ключови дела през последните години, с което спестиха на клуба милиони левове. Освен това често критикуват БФС и влизат в полемики с футболната ни централа.

– Имате ли работа с колегите си напоследък? Появи се информация за няколко изгубени от ЦСКА дела във ФИФА. Вярно ли е това?
– С колегите имаме доста работа. Голяма част от вътрешната и международната кореспонденция минава през нас. Що се отнася до делата, така е. Неотдавна получихме 2 решения на ФИФА във вреда на ЦСКА. Става въпрос за делото с мениджъра на Гранден – Бенсаид Лоик, който претендира за комисиона за привличането на Гранден, както и с мениджъра Мариано Бидзари, който доведе италианските футболисти Акуаро, Тибони, Еспозито и Грило. И двамата имат договори за посредничество и претендираха за сумите по надлежния ред. (При първия има основания за оспорване на дължимостта на комисионната в Лозана, докато при втория не виждам такива.

Мишел Платини

– Георги Илиев твърди, че са подписвани безумни договори в ущърб на ЦСКА. Каза, че са правени схеми. Какъв е вашият коментар?
– Юридическият отдел отговаря само за изготвяне на договорите по зададени параметри. Наша е отговорността дали договорът отговаря формално на закона и правилата на ФИФА, а не дали е изгоден за ЦСКА. Това преценяват тези, които управляват клуба – все пак те полагат подписи под договора. Естествено, че постоянно съветваме ръководството какво смятаме за правилно, но крайното решение винаги се взима от Венци Живков и собствениците на клуба. Те водят преговорите и те решават кой договор да се подпише и кой не. Те преценяват кое е изгодно за ЦСКА и кое не.

В тази връзка посъветвахме Георги Илиев да се обърне към Венци Живков и собствениците на клуба и да ги попита защо са подписвани тези договори, щом според него са в ущърб на ЦСКА, както и какви схеми са правени и от кого. Ние е колегите не можем да отговорим на този въпрос, защото се включваме едва в съдебна фаза и често сме безсилни да се преборим.

Майкъла каза, че ще прави чистка в ЦСКА. Юристите застрашени ли са?
– Този въпрос ми звучи леко шеговито, но ще отговоря абсолютно сериозно. През последните няколко години юристите на ЦСКА направиха и невъзноможното клубът да съществува, да има лиценз и да бъде равнопоставен в първенството.

Юристите на ЦСКА всеки ден водят тежки битки да спестят всяка възможна стотинка на ЦСКА, да участват всички състезатели в играта, да не бъде отнет лицензът на клуба, да не бъдем ощетени от БФС. За мен през последните години единствено юридическият отдел е на нивото на марката ЦСКА.

Освен мен и Калинков, ЦСКА обслужва и Борис Колев, който е специалист по международно спортно право и е изключително полезен в отношенията ни с УЕФА по лицензиране и мониторинг на клуба. На ЦСКА помагат и двама външни адвокати. Не мога да пропусна и помощта, която оказва Георги Градев, който е изключително добре запознат с практиката на ФИФА и международния спортен съд в Лозана. Едно оттегляне на юридическия екип в настоящия момент ще доведе до непоправими щети за клуба поради простата причина, че абсолютно никой на този етап не може да се справи с юридическото обслужване на ЦСКА. Така че юристите не са застрашени от чистката.

– Майкъла ли е основната причина БФС да картотекира Платини?
– Не, разбира се. След срещата на г-н Илиев с г-н Борислав Михайлов той каза на журналистите, че г-н Михайлов коректно му е обяснил, защо не може да бъде картотекиран Платини. С колегите ни се искаше на нас да ни беше обяснил коректно г-н Михайлов, защо противозаконно БФС лишаваше Платини от право на труд, но нямахме късмет. Решението да бъде изпратена нотариална покана до БФС за картотека на Платини и евентуално да последват дела срещу БФС беше на собствениците на ЦСКА. Те взеха това решение, след като г-н Илиев каза пред медиите, че няма особена надежда за картотека на Платини до зимата. БФС рискуваше да бъде осъден за доста голяма сума и това е причината за картотеката.

– Г-н Георги Илиев каза, че ще освободи голяма част от футболистите през зимата. Възможно ли е юридически това и ще има ли последствия за клуба?
– На теория е възможно, но на практика е малко вероятно. Всички тези футболисти имат действащи договори с клуба.

Голяма част от тях са чужденци и се ползват от друг ред на защита пред органите на ФИФА, което създава допълнителна трудност да бъдат освободени. Всички си имат адвокати. Със сигурност освобождаването им на всяка цена ще е свързано с големи финансови разходи за клуба.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *