4 причини да отидете на очен лекар

Често казват, че очите са огледалото на душата. Това е вярно, но също така биха могли да бъдат оприличени и като прозорец към тялото, защото разкриват цяла поредица от скрити здравословни проблеми. Така например микрокръвоизливите в малките кръвоносни съдове на очите могат да бъдат знак за предстоящи трудности със сърцето и това да се установи само чрез едно посещение в кабинета на очния лекар.

очни болести

Университетско изследване показа, че напълно здрави хора с микрокръвоизливи в очите, са с 50 % по – застрашени от хипертония, инфаркт или инсулт. Малките червени жилчици помагат на експертите да идентифицират скритите опасности за здравето и служат като достоверни предупредителни знаци.

Повечето хора пропускат предупреждението, ако изглеждат и се чувстват добре. Освен казаното досега, ето и още три причини да планирате посещение при специалист по очни болести.

Разширените очни съдове показват възможни проблеми с мозъка, установи скорошно проучване. Учени обясняват, че съдовете на мозъка са подобни по размер, функция и структура на тези в очите, а проблемите с вените и артериите могат да се тълкуват като ранен предупредителен знак за когнитивни смущения като деменция например.

Пожълтяването на очите намеква за чернодробни заболявания като цироза и хепатит. Дължи са на неспособността на черния дроб да филтрира токсините в кръвта, когато е подложен на някакъв вид атака.

Различните по размер зеници пък са явен знак за възможен мозъчен тумор или инсулт. И двете състояния могат да ограничат кислорода или притока на кръв към едната от зениците, което води до разминаване в техния размер.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *