Шоколад – любов, щастие или отрова?

Много хора казват, че шоколадът е любов, щастие, здраве и … смърт. Ако сте сред горещите привърженици на малките сладки блокчета добре е да знаете, че последната сентенция понякога трябва да се възприема буквално, а не само в преносен смисъл.

шоколад и здраве

По дяволите, какво да го правя този шоколад? Един път казват яж, друг път – обречен си на смърт!

Любовта определено е дълбоко свързана с шоколада, защото след консумация на обилни количества, в тялото се отделя химикалът фенилетиламин, който може просто да ни побърка от щастие. Освобождават се и добрите хормони ендорфини, така че не се учудвайте, ако сте особено любвеовилни след като изядете една опаковка.

Щастието пък се дължи на триптофан, химикал предизвикващ чувство на еуфория. Точно както и любовта, има много общо с производството на ендорфини от мозъка, което предизвиква и засилено отделяне на серотонин. Именно този хормон е виновен за състоянието на еуфория. Тъй като в шоколада има много от тези естествени химикали, щастието ви е гарантирано. Това е и една от причините за пристрастяване.

Здравето не е нещо, което лесно може да свържем с шоколада , въпреки че в последните години натуралният се препоръчва като изключително полезен. В действителност, последните проучвания доказаха, че черният натурален шоколад е полезен за сърцето и дори може да се използва като средство за предотвратяване на рак. Също така е ефективен за нормализиране на кръвното налягане. Още един път казваме, че тези хубави неща се отнасят само за чистия, тъмен шоколад. Всички други разновидности са вредни.

За съжаление, смъртната заплаха от консумация на шоколад също не е измислица. В него се съдържа малко известният наркотик теобромин, който до известна степен прилича на кофеина, но е с по – леко действие. Високата концентрация в кръвта обаче може да доведе до отравяне, както на деца и възрастни, така и на животни. Със сигурност сте чували, че кучетата не трябва да ядат шоколад, защото са особено чувствителни към теобромин. Все пак не се плашете – един добре развит възрастен трябва да изяде най – малко цял камион с шоколадови бонбони, за да се отрови.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *