Пиете ли достатъчно вода?

Всички са чували за правилото „8 чаши вода на ден”. Но когато става въпрос за реална консумация, огромната част от хората просто не го правят. Въпреки че са отлично информирани за ползите и знаят, че само чрез това просто нещо биха могли да се предпазят от цял куп неприятности.

вода

Според последните световни проучвания върху проблемите с недостатъчна консумация на вода, цели 70 % не приемат достатъчно течности (включително и други напитки). Най – малко засегнато е населението във възраст от 20 до 50 години, при които граници 57% от мъжете и 59% от жените отговарят на здравословните стандарти.

Защо трябва да пием вода?

Когато консумацията на H2O е под нормата, на тялото се налага да се справя само с безброй нови трудности, които биха могли да бъдат избегнати: затрудняване на храносмилането, регулиране на температурата, хидратация. Също така, пиенето на достатъчно вода помага за справяне с умората и при отслабване.

Всъщност, колко вода ни трябва действително? Според препоръките на Световната здравна организация, на първо място трябва да се имат предвид климата и двигателната активност. Ако живеете в някое горещо място или се потите обилно заради спорт например, трябва да пиете доста повече. Като цяло препоръчителната доза е около 2 литра дневно за жени и 2. 4 литра за мъже.

Друго важно нещо е, че не трябва да разчитате на чувството за жажда, което се появява само в наистина кризисни ситуации. С напредването на възрастта мозъкът по някаква причина го потиска и така лесно може да се дехидратирате, без дори да разберете.

За фина нека перефразираме една от известните сентенции:

Водата е здраве, а здравето щастие!

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *