Кардиоваскуларни упражнения за добро здраве

Всички ние знаем, че кардио тренировките са чудесно средство за отслабване, подобряване на сърдечната дейност и работата на белите дробове. Те са и едни от най – добрите начини за ускоряване на метаболизма, което помага невероятно много при борбата с наднорменото тегло.

кардиоваскуларни упражнения

Кои са най – полезните упражнения за стимулиране на сърдечната дейност?

Познаваме ги много добре. Това са джогинг, спринтове, бързо ходене, изкачване по стълби, колоездене, танци, плуване, тенис на корт, игри с топка. В никакъв случай не трябва да се пренебрегват и отлично разработените програми за фитнес, с чиято помощ се постигат невероятни резултати.

Как да правя кардио тренировка?

Започнете със загрявка. Твърде много хора пропускат да я направят и дори да не се стигне до травми, намаляват процента на постиженията си. Загряването трябва да продължи най – малко пет минути, за да има тялото достатъчно време да се подготви. Основното правило е загрявката да продължи докато се изпотите съвсем леко. Ако не знаете какво да правите: раздвижете всички основни стави, сухожилията и мускулите – махове с ръце, напади, бързо ходене или леко тичане вършат чудесна работа.

По време на самата тренировка не прекалявайте с нищо. Хубаво е нейната продължителност да бъде от 45 – 60 минути (това не включва загрявката). Внедрете всякакви упражнения – интензивни за издръжливост, за сила и за обилно горене на калории. Ако усетите, че не се чувствате добре намалете темпото – просто не пресичайте границите и не се напъвайте повече, отколкото сърцето ви може да понесе.

Обърнете особено внимание на почивките между отделните серии. В зависимост от програмата по която тренирате и от това как се чувствате, те могат да бъдат от 10 секунди до 5 минути. Вижте кое работи най – добре при вас.

Хубаво е по време на занятие да имате малка бутилка с вода. Това не значи, че при всеки повик на природата трябва да се наливате, но ако гърлото ви пресъхне страшно, пийвайте от време на време по някоя малка глътка. Някои специалисти препоръчват във водата да се слагат няколко листенца зелен чай или една ампула витамин С, но това не е задължително.

Друго важно нещо е да бъдете упорити и последователни. Разграфете седмицата си така, че да имате възможност за поне пет тренировки (минимумът е три). По този начин ще прочиствате организма си от токсините, ще се предпазвате от затлъстяване и неизменно ще се чувствате по – щастливи.

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *