Канелата забавя развитието на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е едно от най – неприятните медицински състояния. Характеризира се като заболяване на мозъка, при което когнитивните способности се влошават с течение на времето – невъзможност за концентрация, загуба на паметта, неспособност за осъзнаване, възприемане и изразяване. В световен мащаб засяга в различна форма 1 от всеки 8 човека.

канела

Скорошно изследване даде нова надежда на милионите, страдащи от симптомите на Алцхаймер. Експерти от Израел откриха, че добре познатата подправка канела може да доведе ако не до излекуване, поне до облекчаване на симптомите и забавяне на проявите. Става въпрос за екстракта CEppt , който се добива от кората на канелата.

До момента опити не са провеждани върху хора, а само върху лабораторни мишки, които били заразени с болестта на Алцхаймер по изкуствен начин. Екстрактът бил вкарван във водата на болните животинки и 100 дни след старта на експеримента, учените констатирали цялостно подобряване в здравословното им състояние.

„Канелата е добре позната като подправка от стотици години, дори се е превърнала в традиция при правенето на различни по своя вид сладкиши. Досега обаче малко се знаеше за благотворното ѝ действие при болестта на Алцхаймер. Надяваме се, че в скоро време ще имаме възможност да тестваме влиянието върху хора и в крайна сметка да създадем ново, сигурно лекарство”, коментира ръководителят на екипа професор Майкълс.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *