Как зимното време влияе върху психиката ни

Отдавна се знае, че горещините правят хората агресивни. Но какво се случва, когато живакът падне? Към момента ефектът на студеното време е доста по – малко проучван, но въпреки това има доказателства, че също допринася за възраждане на конфликти при определени ситуации.

зима и психика

Серия лабораторни експерименти в Швейцария извадиха на бял свят каква е истината. Участниците бяха помолени да живеят при различни температури на въздуха в продължение на по една седмица. При това стана ясно, че при горещо и студено време повечето от тях стават агресивни, докато при нормално гледали доста по – спокойно на нещата.

За да подсигурят теорията си, изследователите извършиха и задълбочено проучване на различните видове престъпления, според сезона в който са извършени. Данните показаха, че когато температурите паднат значително и денят стане по – кратък, нападенията се увеличават, особено през декември и януари.

„Тези модели от реалния живот ни показаха, че сериозните отклонения в температурата са потенциални причинители за повишаване на престъпността. Въпреки това горещото време все още влияе най – тежко върху човешката психика, тъй като от топлото не можеш да избягаш. Много по – лесно е да се почувстваш комфортно на студено, отколкото на прекалено горещо”, твърдят изпитателите.

Въпреки откритието на швейцарците, в научните среди все още разгорещено продължава дебатът за връзката между климата и нивата на престъпност. Последните интерпретации на данните и от САЩ отново показаха, че в топлите щати престъпността е по – висока, отколкото в студените.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *