Енергоспестяващите крушки увреждат кожата

Въпреки че от екологична и икономическа гледни точни енергоспестяващите крушки са полезни, британски учени алармираха за недоброто им влияние върху човешкото здраве. Ново дерматологично проучване показа, че те излъчват ултравиолетова радиация, която може да доведе до раздразнение сред хората с чувствителна кожа.

енергоспестяващи крушки

Учените проведоха експеримент с 200 души, които доказано имат чувствителност към слънцето. По време на работата, на участниците бяха поставени крушки в близост до деликатните места на кожата. При голяма част от тях настъпило раздразнение и зачервяване, при по – малко били предизвикани обриви и уртикария (копривна треска).

Така експертите стигнали до извода, че енергоспестяващите лампи не са препоръчителни за употреба. Техният съвет е да се използват по – модерното LED осветление, което при проведени допълнителни изследвания, не показало никакви странични реакции.

Също така е добре да се внимава и с цвета на температурата, която излъчва осветителното тяло. Когато ще се осветяват помещения, хубаво е излъчваната светлина да е топла, тоест близо до слънчевата (2700° Келвин). Когато лампата ще се използва при външни условия или работа много тъмни помещения, трябва да бъде възможно най – близко до неутралната естества дневна светлина 5000° Келвин. Така ще се предпазят очите от излишно натоварване, което може да доведе до хронично главоболие и умора.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *